Koje sorte salate domaći proizvođači najčešće uzgajaju?

Koje sorte salate domaći proizvođači najčešće uzgajaju?

Zelena salata važi za jednu od najzahvalnijih povrtarskih kultura, i mnogi domaći proizvođači je rado uzgajaju. Nije potrebno uložiti veliku investiciju u radnu snagu, a potražnja traje tokom čitave godine.

U protekloj godini domaći proizvođači otkrivaju da je najtraženija sorta puterica, a da se pojavio i novi trend među kupcima: interesovanje za ukrasne salate, koje je sve veće tokom prethodnih godina.

Da li je puterica ujedno i sorta koja se na ovim područjima najviše uzgaja? Anketirali smo domaće proizvođače kako bismo dobili odgovor.

U prethodnoj nedelji pitali smo vas: Koju sortu salate vi uzgajate?

Naša pretpostavka da je puterica ne samo najtraženija već i najrasprostranjenija potvrđena je rezultatom ankete. Najveći broj proizvođača odlučio se za uzgoj ove sorte. Ukupno 79.31% proizvođača uzgaja putericu.

Iza ubedljivog prvog mesta nalaze se tri sorte koje sabrane zajedno čine petinu od ukupnih glasova. Iza puterice je Lollo tip koji je odabralo otprilike 10 odsto anketiranih proizvođača, na trećem mestu je Iceberg sorta koju uzgaja oko 7% domaćih proizvođača, a najmanje odgovora imala je Romano sorta, koju uzgaja svega 3.45% domaćinstava.

Da je izbor sorte zelene salate i te kako važan korak u proizvodnji, govore i mnogobrojni primeri da prolećne sorte uzgajane tokom zime ne uspeju da zaviju glavicu. Takođe, ako ste se odlučili da salatu uzgajate u zaštićenom prostoru, preporučene su glavičaste sorte.

Svake nedelje na poljoprivrednom portalu AGROmedia.rs očekuje vas nova anketa.

Učestvujte i vi, uporedite vaše mišljenje, iznesite svoj stav!


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica