IZVINJENJE CVRČCIMA

IZVINJENJE CVRČCIMA

Više nema dileme: procene, pa i zle slutnje, da će 2023. godina biti gora i traumatičnija od predhodne već su se obistinile.

Budo Novović kolumna februar 2023

Oružani sukobi u Ukrajini nesmanjenom žestinom i dalje traju bez naznaka za njihov skoriji kraj, dok je kataklizmički zemljotres koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju, usmrtio više desetina hiljada ljudi. Tužni smo i uznemireni zbog svega toga istovremeno strahujući od nekog novog zla, jer godina kojoj smo se puno radovali, pre svega zbog pobede pandemije koronavirusa, tek je načepila svojih pedesetak dana. Kao silazak u Had (podzemlje) doživeo sam čovekov odnos prema cvrčcima. Razlog za njihovo hvatanje i ubijanje je bolesni hedonizam, jer je procenjeno da su „pravi“ delikates sličan, zamislite, škampima?!

Za proizvođače hrane i ukupno poljoprivredu svaka godina je svojevrsni izazov. Njih bez prestanka, iza svakog ćoška, vrebaju svakorazne nedaće, iznenađenja kao i sasvim ogoljeni ili maskirani razbojnici. Iako sam to figurativno rekao u praksi ih dočekuju nejasna pravila poslovanja, bahati i bezosećajni otkupljivači, nedodirljive berze, trgovinski lanci, kvantaški i zelenopijačni nakupci i nadasve loša zaštita. Država ih razume, ali ne pomaže dovoljno.

Hteo sam da primetim da im tesne cipele, odnosno model za ono što rade nije skrojen za jednu sezonu. Neizvesnost i sudbina zapisani su im od onog trenutka kada su odlučili da zagaze u agrarnu brazdu. Zbog toga oni i lakše podnose sve civilizacijske traume, ratne brutalnosti i nemilosti prirodnih sila.

LEBANE

Po principu partizanske „pedagogije“poznatije iz filma „Idemo dalje“podsetićamo i na bitan događaj: „100 dana Vlade Srbije“. U odnosu na pun mandat to je mrvica, ali i za jedan dan moguća su velika ostvarenja. Za zborno mesto obeležavanja tog događaja odabrana je opština Lebane. Imam utisak, ne slučajno, jer njen naziv asocira na osnovnu životnu namirnicu –hleb. Znaju marketinški stučnjaci posao i za njih je kitnjasto-populistička forma često značajnija od suštine, posebno, kada joj se doda i to da nova vlada i njeni ministri žele da potenciraju rad na terenu. Da idu u susret građanima!

Premijerka je iz Lebana poručila da su u proteklih 100 dana označene četiri velike celine. Razvojni budžet, sačuvana energetska stabilnost, insistiranje na vladavini prava kao i odolevanje na napade, sa svih strana, kada je u pitanju svakodnevni život kao i budućnost Kosova i Metohije.

Što se tiče leba ili hleba imamo ga dovoljno, i najverovatnije zbog toga, nije bilo razloga da se posebno apostrofira situacija u poljoprivredi. Uostalom, ona se nađe u fokusu tek kada dođe do globalnih ili regionalnih poremećaja na tržištu, i onda se kao „kec“ iz rukava, vadi stabilna prehrambena sigurnost, uz zaklinjanje i dičenje sa našim poljoprivrednim proizvođačima.

Prvi presek u Lebanu pokazao je još jednu zanimljivu situaciju. Naime, u više anketa od strane domaćih medija, najčešće opozicionih, skoro 70 odsto građana nije znalo da kaže, dva imena, od 28 novoizabranih članova vlade i ministara. Bolji poznavaoci prilika ističu da smo upravo taj trenutak dugo čekali i da nam se u Lebanu dogodila Švajcarska. Tu državu mnogi navode kao primer visoke demokratije i blagostanja u kojoj građane ne zanima ko im je predesednik, premijer a ponajmanje ministri i slični državni službenici.


TRULI ZAPAD

I dok naši poljoprivrednici, upravo ovih dana, prave kalkulacije hoće li zbog visokih cena mineralnih đubriva moći da izvrše elementarnu prihranu ozimih useva ili će biljke morati da poste, iz „trulog“ zapada, odnosno Evropske unije pristižu neočekivane informacije. Posle nešto dužeg većanja Evropska organizacija za bezbednost hrane (EFSA) dala je pre desetak dana saglasnost da se mleveni kućni cvrčci mogu koristiti u ishrani ljudi.

Rečeno je da se u ograničenim količinama prah, odnosno mleveni cvrčci mogu koristiti za pravljenje hleba, više vrsta peciva i keksa. Da takvi proizvodi imaju ukuse orašastih plodova i povrh svega škampi. Dakle, to su neki od „iskoraka“ proizvođača sa zapada sa kojim lično nisam zadovoljan, jer naprosto ne mogu da prenabregnem činjenicu da su ti uvek „raspevani“ zglavkari u istom prirodnom lancu i biodivirzitetu sa ljudima.

Imam potrebu da se izvinim cvrčcima zbog svih onih trenutaka koje sam priređivao mojoj kćerki hvatajući te „violiniste“ i smeštajući ih u izbušenu kutiju šibica kako bi ih ona, još kao beba, sa zadovoljstvom slušala. Tada sam čuo ako u kući vidite ili čujete cvrčka to obećava da će u istu ući velika radost i sreća.


TRGOVCI

Nije, ipak, krenulo sve tako loše u ovoj godini. Zanimljivo je da su moćni, bezosećajni i bez zadrške kada su u pitanju njihove marže, odnosno zarade trgovci iz Engleske, podigli glas protiv dobavljača. Preteći čak i raskidanjem saradnje i to zbog njihovih visokih cena određenih proizvoda. Na taj način, ispalo je, da su indirektno stali na stranu zaštite potrošača , što je kako bi rekao naš čovek, situacija da se prekrstite i levom i desnom rukom.

Na spisku proizvoda čije cene su neprestano rasle, bili su i oni iz sektora poljoprivrede kao što su: mleko, jaja i sir.Iz trgovinskog lanca „Tesko“ objasnili su da su stalna poskupljenja počela da zbunjuju i njih i kupce, jer su mnoga obrazloženja za takve postupke bila proizvoljna i vezana za probleme sa energentima i oružanim sukobima u Ukrajini.


Da se po ovom pitanju ne šale iz „Teska“ su praktično pokazali pa su tako jedno vreme u njihovim objektima police bile prazne, upravo sa proizvodima, čije cene su njihovi dobavljači neopravdano podizali. Jasno je iz ovog primera da svako kočenje prometa poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, zbog visokih i neumerenih cena, može da se mnogima vrati kao bumerang.On po pravilu udara u glavu, odnosno spušta lestvice proizvodnje i motivacije za stvaranje novih vrednosti.

BAKAR

Posle nekoliko ugrožavanja bezbednosti putnika koji su se kretali na relaciji Beograd-Novi Sad popularnim brzim vozom „Soko“, napokon su uhapšeni počinioci. Radi se o tri lica kod kojih je pronađen alat sa kojim su na deonici pruge između Nove Pazove i Beške, sekli bakarnu užad na takozvanim tvrdim tačkama kontaktne mreže.

Nedopustivo je u vezi ovog događaja da je nadležne službe i najveći broj medija više interesovala pričinjena materijalna šteta JP Železnice Srbije, nego ko su počinioci, misleći na njihove profile i motivaciju, za ovo teško krivično delo. Inače, posle hapšenja skoro stideći objavljeni su inicijali njihovih imena i prezimena. Činjenica je da bakar ima dobru cenu na otkupnim punktovima sekundarnih sirovina, ali ljudski životi, barem tako deklarativno tvrdimo, nemaju cenu!?

U Francuskoj ovakvi ataci na železničku prugu tretiraju se kao teroristički akt, a da se isto desilo u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, počinioci bi dobili 50 udaraca po turu uz plaćanje pričinjene štete, a da ne podsećam na to, kako bi prošli po Dušanovom Zakoniku.

SRETENJE

Prošlo je još jedno Sretenje. Nije samo mečka videla svoju senku. Svi je imamo, pa ko hoće da je vidi, to nije nikakva posebna veština. Međutim, naši poljoprivrednici, odnosno proizvođači hrane ni ovog puta nisu videli, ni sen, od nekog visokog državnog priznanja koje se dodeljuje zaslužnim, posebnim i kako primeti glumac Lazar Ristovski, onim građanima koji se uhvate zadatka da poprave svet.

Hoću da kažem da među 71 laureta kojima su uručeni ordeni, medalje, povelje i druga priznanja nije bilo najboljih iz agrara. Po tradiciji. Da ne nagađam razloge i da ne koristim krupne reči, ali imam utisak da su tako hteli oni koji ne govore srcem, već vrhom jezika.

Još jednom se izvinjavam cvrčcima!!!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica