Zaboravite na termin GMO, sada je to bioinžinjering!

Zaboravite na termin GMO, sada je to bioinžinjering!

Zapamtite reč: bioinženjering. Ovo je novi termin kog će morati i mali i veliki proizvođači, ali i uvoznici i drugi subjekti da se pridržavaju kad etiketiraju hranu koja je GMO porekla.

 Gmo ananas - © Pixabay

To je termin za koji se Ministarstvo poljoprivrede u Americi (USDA) odlučilo kada je reč o obeležavanju hrane koja sadrži genetski modifikovane organizme. U konačnom dogovoru objavljenom ranije ovog meseca, Služba poljoprivrednog marketinga USDA je navela novi nacionalni obavezni standard o etiketiranju hrane za bioinženjersku ili BE hranu.

Ovo pravilo će zahtevati od proizvođača hrane, uvoznika i drugih subjekata koji obeležavaju hranu za maloprodaju da otkriju informacije o BE hrani i BE prehrambenim sastojcima. Ovo pravilo ima za cilj da obezbedi obavezan jedinstveni nacionalni standard za otkrivanje informacija potrošačima o BE statusu. Upotreba ove reči, mora biti u potpunosti implementirana od strane velikih i malih proizvođača hrane do 21. januara 2022. godine.

Pravila jasno pokazuju da ovakvi proizvodi namenjeni za ljudsku potrošnju moraju imati vidljive etikete i biti obeleženi na jedan od nekoliko načina: “tekst, simbol, elektronska ili digitalna veza, i / ili tekstualna poruka sa dodatnim opcijama dostupnim malim proizvođačima hrane ili za male male pakete.“

Gmo soja - © Pixabay

Koja hrana će se hrana etiketirati, a koja ne?

Bioinženjerske namirnice koje će od sada biti označene (bilo da se radi o celoj hrani ili o sastojcima koji se nalaze u proizvodu) su: lucerka, neke sorte jabuka, kanola, kukuruz, pamuk, neke sorte patlidžana, sorte papaje otporne na virusne prstenove, ananas i to sorte ružičastog mesa, krompir, određena vrsta lososa, soja, tikva i šećerna repa. Ipak postoje i određeni izuzeci, odnosno hrana koja uprkos svom poreklu neće biti etiketirana kao GMO.

  • Proizvodi koji potiču od životinja koje jedu GMO hranu neće biti etiketirana kao bioinženjering. Na primer, ako je kokoška koja je izlegla jaja hranjena GMO hranom, jaja ne moraju biti označena bioinženjeringom.
  • Hrana za kućne ljubimce se takođe neće etiketirati, jer pravilo obuhvata hranu koja je namenjena samo za ljudsku potrošnju.
  • Hrana koja se poslužuje u restoranima, kafeterijama, barovima, prostorijama za ručavanje, kioscima ili se služi u drugim objekatima za pripremanje hrane, takođe, neće biti etiketirana.
  • Veoma mali proizvođači hrane, oni čiji su godišnji prihodi manji od 2,5 miliona dolara, neće morati da etiketiraju hranu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica