VODNJIKA – prirodan i zdrav napitak sačuvan od zaborava

VODNJIKA – prirodan i zdrav napitak sačuvan od zaborava

Samoniklo šumsko voće i čistu izvorsku vodu – čega u izobilju ima u užičkom kraju, a koje se decenijama u ovom delu Srbije pretvara u zdrav napitak ,,Vodnjiku”, Predrag Simić iz sela Bioska Užica rešio je da sačuva od zaborava.

Predrag koji pravi Vodnjiku

Nakon što je diplomirao na Poljorivrednom fakultetu u Beogradu i odbranio master rada, na agroekonomskom smeru, posla kaže nije bilo u velikom gradu te je rešio da se vrati na porodično imanje i bavi poljoprivredom. Hteo sam da nastavim porodicnu tradiciju, jer od davnina se Vodnjika proizvodi na mom gazdinstvu.

Po priči mog dede Ostoje, jos njegov deda Ilija, a moj navrdeda je pravio Vodnjiku početkom 1900-tih godina. Samo što su oni pravili u dosta manjim količinama. A odluku o tome da proizvodim veće količine doneo sam pre dve godine, jer sam uvideo da sve više ljudi želi da konzumira sto posto prirodne proizvode, a Vodnjika je takva priča Predrag.

Vodnjika je karakteristična za zapadne krajeve naše zemlje, užički region i planinske delove Tare i Zlatibora, pa je drugačije nazivaju i zimsko piće gorštaka. Recept je priča Predrag jednostavan, tokom jeseni po brdima i šumama u našem selu, oberemo divlje voće i šumske plodove, stavimo u kace, nalijemo vodom i ostavimo da odstoji 45 dana a nekada i duže. Sačekamo da ogrezne malo i onda je spremna da se pije.

Ovo vitamnisko piće pravi se od divlje jabuke, divlje kruške, drena, trnjinale, gloga, šipurka i kleke. Prvo i najvažnije je da se od druigih voćnih napitaka razlikuje po tome što u njen sastav Vodnjike ulazi samo divlje voće, šumski plodovi i čista izvorska voda koju mi u selu Bioska koristimo od kako znamo za sebe. Drugo, ne pasterizujemo je da ne bi izgubili vitamine i minerale i ne dodajemo šećer
ni konzervanse. To je čini sto posto prirodnim napitkom, kaže Predrag.

Voće za Vodnjiku

 

Ranije je skoro svaka kuća imala bure sa Vodnjikom jer su je stari pili tokom zime kako bi se zaštitili od gripa i prehlade, dok je danas skoro zaboravljena i retko koja kuća sada pravi Vodnjiku. Prošle godine Simići su proizveli i na tržište plasirali 820 litara, a ove godine proizvodnja je kažu povećana skoro četiri puta, što je uslovljeno tražnjom na tržištu.


Nekada se našalim i predstavim se ljudima kao najveći proizvođač Vodnjike na svetu, sto možda nije daleko od istine. Vodnjika je tradicionalni napitak koji se pravi u užičkom kraju, ređe u ostalim delovima Srbije. Ali potrudicemo se da Vodnjika dodje i do svih rafova u prodavnicama zdrave hrane širom Srbije.

Za sada nas ljudi nalaze na instagram profilu ,,Kraljica_imuniteta” i na Facebook profilu ,,Vodnjika PG Simic” i tržište je najviše skoncentrisano na Beograd i Novi Sad i u ovim gradovima organizujemo dostave lično mi našim automobilom jednom mesečno, a u druge gradove šaljemo brzom poštom, navodi Simić.

Za preradu voća i proizvodnju Vodnjike u okviru domaćinstva Simići su izgradili mini pogon kapaciteta 3.000 litara. Ovde se proces proizvodnje odvija u strogo kontrolisanim uslovima po pitanju higijene i temperaturnog održavanja same prostorije. Kako naš sagovornik pojašnjava da vodnjika mora da odležava u inox fermentorima na određenoj temperaturi jer tada dobija pun ukus i miris.


Planova kaže Predrag ima puno i želja im je da iz godine u godinu postepeno povećavaju kapacitete, ali sve u skladu sa potražnjom na tržištu.
Krajni cilj nam je da ovaj tradicionalni napitak bude deo turističke ponude užičkog kraja. Ovaj kraj je najpoznatiji po komplet lepinji i pršuti, a pored toga imamo još potencijala i mogućnosti da ponudimo stranim turistima.

Oslanjajući se na poljoprivredu i seoski turizam mislim da naš kraj može da ponudi turistima nešto što nisu mogli videti i probati na nekom drugom mestu. Vodnjika je jedna od njih, jer je ukus nesvakidašnji i nisu ništa sličnije probali. A da bi uspeli u tome, mora se razviti putna
infrastruktura, jer na primer do mog sela nema asfaltnog puta, a živimo u 21. veku, što otežava ispunjenje krajnjeg cilja, smatra Predrag Simić.


Inače Simići se bave voćarskom i stočarskom proizvodnjom. Pored vodnjike, od divlje jabuke prave i jabuokovo sirće. Rakiju peku od šljive trnovače iz sopstenih zasada, a tu si i maline, kupine i drugo voće.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica