Uskršnja jaja po ukusu svih generacija!

Uskršnja jaja po ukusu svih generacija!

Tradicija farbanja jaja za Uskrs jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Ona su simbol radosti i Hristovog vaskrsenja pa se zato, u slavu novog života, poklanjaju najbližima, prijateljima i članovima porodice.
 

Uskršnja jaja - ©Agromedia


Prvo jaje, obično crvene boje
, ostavlja se na posebnom mestu u Vašem domu, gde će čuvati kuću sve do sledećeg Uskrsa. Ono ima značenje krvi i životvorne moći, pa se zato i naziva „čuvarkuća“.

Isto tako, jaja zelene boje simbol su mladosti i proleća, žutog sunčevog sjaja, a narandžasta boja predstavlja snagu i istrajnost. Jaja zlatne boje simbolizuju božansku prirodu Isusa Hrista, a bele – nevinost i bezgrešnost.
 

Uskršnja jaja - ©Agromedia

Ipak, u novije doba na uskršnjoj trpezi retko ćete videti samo ovih nekoliko osnovnih boja. Naše, ali i domaćice širom sveta, na ovaj veliki hrišćanski praznik svake godine trude se da uskršnja jaja ukrase nekim novim motivima, šarama i nijansama. U ovaj posao one ulažu svu svoju kreativnost, umeće i znanje o farbanju jaja, koje se prenosilo sa kolena na koleno.

U narednih nekoliko dana, Uskrs će za trpezom okupiti celu familiju i zato bi trebalo zadovoljiti svačiji ukus. Kako bismo Vam pomogli da ovaj važan zadatak obavite uspešno pitali smo članove porodice svih generacija kakva bi oni uskršnja jaja voleli da dobiju ove godine. Ovako su nam oni odgovorili, počev od najstarije generacije.
 

Bakina tradicija

Baka je bila vrlo iznenađena pitanjem. Ona, kaže, ne priznaje niti jedno drugo uskršnje jaje osim onog koje je farbano u lukovini.

Zašto me to uopšte pitaš? Znaš da me je još moja baka učila kako se farbaju jaja u lukovini, a taj isti recept prenela sam i ja tebi još kada si bila sasvim mala. On je deo naše istorije i tradicije i zato ne smeš da ga zaboraviš čak ni kada ti budeš učila svoje unuke kako da ofarbaju jaja u lukovini“, strogo je naredila baka.
 

Uskršnje jaje - ©Agromedia


Zato obavezno kupite nekoliko glavica crnog luka jer će Vam biti potrebna njihova ljuska koja će Vašim jajima dati lepu, prirodnu boju. Uz to, možete da ih ukrasite i listom deteline, peršuna, paprati ili nekim lepim cvetom iz Vaše bašte.

Dekina sećanja

Deka se, osim ovog recepta, setio još jednog veoma starog – ukrašavanja jaja voskom.

Ja se svake godine iznenadim šta su sve izmislili za farbanje jaja pred Uskrs. U moje vreme toga nije bilo. Mi smo jaja šarali živinskim perom ili grančicama sa drveća. Njih smo umakali u topao vosak, a zatim po jajima pisali H V za Hristos vaskrse i S V za Srećan Uskrs“, prisećao se deka.


Prvo jaje, obično crvene boje, ostavlja se na posebnom mestu u Vašem domu gde će čuvati kuću sve do sledećeg Uskrsa. Ono ima značenje krvi i životvorne moći, pa se zato i naziva „čuvarkuća“.


Ovako iscrtana jaja, kaže deka, zatim su se kuvala u vodi sa orahovim lišćem ili u soku od zove. Na mestima gde je bio vosak jaje ostaje belo, pa izgleda neobično i lepo.

Mamine tajne u vezi sa farbanjem jaja

Mama, naravno, osim ova dva, zna jos mnogo raznih načina da ukrasi jaja. Setila se vezivanja gumica za teglu oko jajeta, pre nego što se stavi u vodu sa farbom, obmotavanja jaja čipkom, svilom, kanapima, mrežastim džakovima

Ipak sam uvek najviše volela da farbam jaja sastojcima iz kuhinje. Šarene mrvice za tortu su mi omiljene“, kaže ona.
 

 Uskršnja jaja - freepic.com

Zato smo kupili jedan nežniji lepak kojim se iscrtava podloga za mrvice i nekoliko kesica mrvica za tortu u raznim bojama. Umesto njih, prema maminim receptima, za ukrašavanje jaja možete koristiti i pirinač, mrvice kokosa, pšenicu i bilo koje drugo sitno zrnevlje ili začinsko bilje.

Tatin doprinos farbanju jaja

Tata nije želeo mnogo da se meša u, kako kaže, „ženske poslove“. On je, kada je reč o ukrašavanju jaja, uglavnom zadužen za to da ih kupi i donese sa pijace.

Znam da se u vodu gde se kuvaju jaja stavlja sirće i so da ne bi pucala i da bi bolje primila farbu. Sećam se i da se ohlađena uskršnja jaja premazuju uljem da bi bila sjajnija. Ostalo pitaj mamu“, rekao je kroz osmeh tata.

U narednih nekoliko dana Uskrs će za trpezom okupiti celu familiju i zato bi trebalo zadovoljiti svačiji ukus. Kako bismo vam pomogli da ovaj važan zadatak obavite uspešno pitali smo članove porodice svih generacija kakva bi oni uskršnja jaja voleli da dobiju ove godine. 

Pošto nije imao posebnih želja setili smo se da on voli da u uskršnjoj korpi vidi neka jaja neobičnih oblika i veličina, na primer velika jaja od guske ili mala tufnasta od morke. Zato smo dodali i njih na spisak.

Moderno ukrašavanje jaja mlađih članova porodice

Brat i sestra iz nove, moderne generacije, imali su potpuno drugačije zahteve. Oni žele jaja sa šljokicama, perlicama, kristalima, nitnama i drugim sličnim ukrasima. Ovakva jaja mogu biti ofarbana, ali i ne moraju. Važna je samo mašta, kreativnost i što više šljokica. Neke od njih morate lepiti lepkom, a neke su i samolepljive. U svakom slučaju ukrašavanje ovih savremenih uskršnjih jaja biće pravi izazov.
 

 Uskršnja jaja - ©Agromedia

Farbanje jaja

Kada je sve sa spiska bilo na stolu i spremno za ukrašavanje jaja shvatili smo da ne znamo odakle da počnemo. Zato smo za ovaj važan i veliki posao u pomoć pozvali petogodišnju bratanicu. Ona je za svaki slučaj ponela i raznobojne flomastere, tempere, voštane boje, sličice, cvetiće, mašnice i kolaž papir.
 

 Uskršnja jaja - freepic.com


A onda smo počele sa farbanjem jaja i shvatile da je u stvari najveća radost Uskrsa upravo u tome. Našim idejama i smehu nije bilo kraja sve dok nismo ukrasile sva jaja i to po ukusu svih generacija. I na kraju svako jaje bilo je lepo na svoj način. Onda smo dobile nove ideje i otišle do pijace po još jaja. Ipak je ovo uživanje i radost koju možemo da priuštimo sebi samo jednom godišnje.

A ja? Ja nisam imala posebnih želja u vezi sa farbanjem jaja. Jednostavno sam uživala u svakom trenutku provedenom sa članovima svoje porodice, jer smo složno i veselo svi zajedno učestvovali u prazničnom raspoloženju i radovali se rezultatima našeg rada.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica