Umetnost slikanja vinom odvela je na drugi kontinent

Umetnost slikanja vinom odvela je na drugi kontinent

Vino nije samo za piće, a to odlično zna mlada umetnica Sanja Janković. Svoj stil prepoznala je u neobičnoj slikarskoj tehnici – vinorelu.

 

„Vinorel tehnika, kao što samo ime kaže ima veze sa vinom, i to je zapravo slikanje sa vinom. Spada u alternativnije tehnike poput akvarela i uljanog slikarstva, ovo je malo drugačije, može da se poveže sa kafom ili slikanjem čajem“, objasnila je Sanja Janković.

Mali broj ljudi slika sa vinom, Sanja dolazi iz Srema i kako kaže, bilo je potpuno logično da joj se dopadne ovako nešto, s obzirom na to da je od malena prisustvovala brojnim degustacijama, prezentacijama i manifestacijama vezanim za vinogradarstvo i proizvodnju najlepših vina. Kada se upustila u istraživanje o vinorelu, uzbrzo je otkrila da je ova tehnika vrlo stara.

Slika u vinorel tehnici © Sanja Janković

„Vino je dugo u upotrebi, nekada je sigurno bilo zdravije da se pije od vode, u renesansi se koristilo kao razređivač za druge boje, verujem da ova tehnika potiče još iz Rimskog doba“, rekla je Sanja.

Sanja je završila slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, posebno je privlačio akvarel – odatle možda i potiče ljubav prema vinorelu.

„Kada sam otkrila svojstva vina, kao slikarskog materijala, jako me je podsetilo na akvarel i sami rezultati su izgledali veoma slični akvarelu, kao recimo crveni akvareli. To i danas ume da zbuni ljude, jer je zaista mnogo slično“, objašnjava mlada umetnica.

Vinorel je odveo u Rusiju gde je svojim slikarstvom ulepšavala degustacije nekih od najskupljih svetskih vina, danas živi i radi u Dubaiju, gde je alkohol u potpunosti zabranjen.

Izložba u Dubaiju © Sanja Janković

„Reakcije su najrazličitije, uglavnom su pozitivne, ljudima je teško da prihvate u svojoj glavi da je to vino,a  ne nešto drugo. Često me pitaju kako si mogla tako dobro vino da potrošiš, a nisi ga popila“, rekla je kroz smeh naša sagovornica.


Bilo je i za nju, kako kaže, neobičnih ponuda. Tako hrišćansku crkvu u Atlanti krasi pet ikona čiji je autor u vinorel tehnici. Poseban izazov u slikanju vinom predstavlja činjenica da ni sam slikar ne zna kako će slika izgledati na kraju. Sanji nije teško da odoli vinu i prospe ga na papir, a ima li časnijeg i sretnijeg kraja za jedan grozd od toga da završi kao slika?

Sagovornik:

Sanja Janković


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica