Svet poljoprivrede Prodavnica

Udružene snage žena: Ove četiri dame okrenule su se onlajn prodaji poljoprivrednih proizvoda

Četiri dame iz Brgula kod Uba zelenu pijacu zamenile su društvenim mrežama. Povrće, meso, mlečne proizvode, voćne sokove, sirupe i sve drugo što proizvedu na porodičnim gazdinstvima Anja, Cveta, Danica i Snežana, rešile su da ponude potrošačima dostavom na kućnom pragu. Na to ih je podstakla Anja Popović, koja kaže da je u ovaj posao ušla sasvim slučajno kada je zbog zdravstvenih problema morala da prilagodi ishranu najstarijem sinu.

SireviFoto:Anja Popović

Uključila je svekrvu, tetku i strinu u posao

„Ja sam zbog svoje dece počela da gajim kokoške, piliće, baštu. U jednom trenutku sam videla da imam viška proizvoda i kada sam najmlađe dete vodila kod fizijatra ja sam ponudila svoje proizvode i tako je sve krenulo. Interesovanje drugih ljudi je počelo da raste i širila se prodaja. Učlanila sam se i u grupu Mali proizvođači Srbije na društvenoj mreži i nakon par meseci počela sam da nudim proizvode. Kupci su mi tražili kravlje proizvode, ali i kozje i tako sam svekrvu, tetku i strinu uključila u ovaj posao“, priča Anja, inače majka četvoro dece.

Ona i njen suprug Goran proizvodnjom povrća bave se na površini od 15 ari, gaje kokoške i piliće. Njena svekrva Cveta uzgaja povrće, pored toga strina i tetka njenog supruga Danica Popović i Snežana Mirković proizvode kravlji i kozji sir.

Prirodna proizvodnja bez upotrebe hemijskih sredstava

Kažu da je najveća potražnja za jajima, zatim pilićima, traži se sir i kajmak uglavnom od kravljeg mleka, kao i crni i beli luk. Prodaja je uglavnom na teritoriji Beograda, blizu je i Obrenovac, ali je bilo potražnje i iz Kragujevca, Čačka, Požege. Jednom mesečno Anja robu isporučuje i za Novi Sad.

„To je skup žena porodice Popović koje se bave proizvodnjom i plasmanom poljoprivrednih proizvoda. Svako od nas uzgaja ponešto, a ja se bavim oglašavanjem, prikupljanjem porudžbina, prodajom i isporukom robe. Njima ovakav način dobro dođe, one su sve starije i dok su bile mlade redovno su prodavale na zelenim pijacama u Beogradu. Sada i zbog zdravstvenih problema nisu u mogućnosti da na takav način prodaju robu i sve je to teže. One su veoma srećne, imaju prihod od prodaje, a i dalje se bave poslom koji su radile čitav život“, kaže naša sagovornica.

Kako naglašava, sve što proizvedu na gazdinstvima je na potpuno prirodan način, bez upotrebe hemijskih sredstava. U ishrani ovaca, svinja, krava, pilića i kokošaka koriste isključivo žitarice koje uzgajaju na sopstvenim njivama.

OvceFoto:Anja Popović

Može da se preživi, ali ne i da se obogati

Anja kaže da od kupaca uglavnom dobijaju pozitivne komentare i reči zahvalnosti, jer “ljudi vide šta je pravi proizvod i srećni su što konzumiraju zdravu hranu“.

„Ja sam rođena u Moskvi, u Srbiji sam od 2000. godine. Došla sam ovde iz grada, iz četiri zida i nisam ništa znala o poljoprivredi. Ništa nije lako pogotovo za nekog ko je tek počeo da se bavi. Nije ovo čist posao, bez obzira da li je toplo ili hladno, u baštu, kod stoke mora da se ide. Umoran ili ne to moraš da radiš, nije to lako. Posao je težak, a sa druge strane se i isplati ali ne mogu da kažem da je to nešto veliko. Može da se preživi, ima prihoda ali ne možeš da se obogatiš. Ako hoćeš kvalitet ne može da bude velika proizvodnja. Ukoliko se širi proizvodnja tada se gubi kvalitet“, zaključuje Anja Popović.

Komentari