RANIJA BERBA: Gajenje biljka iz RASADA, ili iz semena?

RANIJA BERBA: Gajenje biljka iz RASADA, ili iz semena?

Ukoliko tražite brz i jednostavan način da zasadite biljke u novoj bašti, razmislite o upotrebi rasada. Razlike u ceni između semena i rasada postoje ali su tu i prednosti koje opravdavaju razliku u ceni.

Saveti za početnike: Zašto da gajite biljke iz rasada, a ne iz semena - © Pixabay

U narednim redovima donosimo 5 razloga zašto bi trebalo koristiti rasade.

Startna prednost

Kada kupujete rasad, kupujete biljke koje su obično stare nekoliko nedelja i koje su profesionalno negovane u najranijim fazama rasta, kada su i najranjivije. Time ste dobili već formiranu biljku koja je mnogo otpornija i koja će pre dati plodove nego da ste ih posadili iz semena.

Kasnija sadnja ne znači izgubljeno vreme

Svima se to dogodi u nekom trenutku: nešto iskrsne baš u vreme sadnje. Da li je do okolnosti ili do vremena (na primer, baš u to vreme padaju obilne kiše) rasadi pomažu da nadoknadite izgubljeno vreme.

Dobijate trenutno zadovoljstvo

Sejanjem semena dugo ćete gledati u golu zemlju jer biljkama treba dosta vremena da isklijaju i dođu u fazu rasta, u kome je rasad. To može stvoriti loše raspoloženje, brigu da nešto nije u redu, a to je ipak dodatni stres koji se nepotrebno stvara. Bašta treba da vam bude zadovoljstvo jer je i to jedan od razloga zašto ste se upustili u taj projekat.

polovni traktor - © AgromediaSaveti za početnike: Zašto da gajite biljke iz rasada, a ne iz semena

Ukoliko kupite rasad mnogo brže ćete videti efekat sadnje jer ćete već imati biljke u bašti i imaćete to zadovoljstvo da ste zapravo nešto posadili što će dodatno da vas nadahne i motiviše.

Biljke u bašti su jače

Dobro negovani rasadi koji su rasli u idealnim uslovima temperature, vlage i prihrane imaju dobro razvijen korenov sistem i snažno rastu. Manja je šansa da će se razboleti od raznih gljivičnih bolesti od kojih stradaju mlade biljke.


Vreme berbe dolazi ranije

Što je biljka bliže sazrevanju, pre će doneti plod. Rasadi vam mogu nekoliko nedelja ranije doneti plodove od biljaka koje su posađene iz semena. To znači da možete mnogo ranije uživati u plodovima svoje bašte.

Treba napomenuti da se ne gaje sve biljke iz rasada. Na primer korenski usevi, kao što je šargarepa, moraju da se gaje iz semena jer one jednostavno ne rastu dobro iz rasada. Nekoliko drugih useva, kao što su krupni pasulj ili visoki grašak, je lako odgajiti iz semena koje ćete posejati direktno u svoju baštu.

Izvor: Bonnieplants


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica