Primena dronova u poljoprivredi: da ili ne?

Primena dronova u poljoprivredi: da ili ne?

Primena nekih tipova bespilotnih letelica (dronova) u poljoprivredi podstakla je dosta kontroverznih reakcija i ideja. Mnogi autori i istraživači podržavaju masovnu upotrebu dron letelica za potrebe poljoprivredne proizvodnje i smatraju da bi se time uticalo na preciznost u poljoprivredi. Istovremeno, drugi autori se boje da će biti teško obraditi i praktično primeniti ogroman broj podataka dobijenih uz pomoć dronova.
 

Primena dronova u poljoprivredi - © Pixabay

Ipak, ono zbog čega se poljoprivredni proizvođači retko odlučuju da koriste ovu letelicu jesu nejasni propisi i ograničenja koji otežavaju upotrebu dronova. Ovde se pre svega misli na mogućnost zloupotrebe dronova, kao što je narušavanje prava na privatnost, vojna i industrijska špijunaža, terorizam, ometanje vazdušnog saobraćaja i tako dalje.

Uprkos velikom riziku od zloupotrebe, najviše koristi od dronova, odnosno daljinskog istraživanja terena, svakako ima poljoprivreda, posebno jer se u poljoprivrednoj proizvodnji koriste velike površine zemljišta. 
 

Primena dronova u poljoprivredi - © Pixabay

Ove mini letelice omogućavaju relativno lako pravovremeno praćenje stanja i napredovanja useva, utvrđivanje potrebe za navodnjavanjem, prihranom, zaštitom od biljnih bolesti štetočina, i drugih različitih agrotehničkih mera, ali i utvrđivanje potrebe za posebnim uređenjem zemljišta, njegovim popravkama, uključujući i potrebne meliorativne zahvate.

Dron sa GPS navigacijom može brzo obaviti snimanje i mapiranje farme ili područja za proizvodnju, precizno i više puta prikazati stanje površine sa štetočinama, pojavu biljnih bolesti, nedostatak vlage u zemljištu i slične operacije na farmama.
 

Primena dronova u poljoprivredi - © Pixabay

Na tačnim lokacijama može omogućiti brzu i pravovremenu reakciju osoblja sa farme, što može drastično smanjiti troškove proizvodnje, uključujući i broj potrebnih radnika. Za redovno praćenje useva koriste se male i jeftine letelice – mini agrodronovi uz čiju pomoć farmeri imaju širok i precizan pogled s neba.


Istovremeno, može napraviti i krupne kadrove koji se ne mogu dobiti iz satelita ili aviona bez skupe video opreme. Ako se pri pregledu useva primeti problem, može se fotografisati i utvrditi njegova tačna pozicija ponovnim letom drona iznad nekog područja.
 

Primena dronova u poljoprivredi - © Pixabay

Bila upotreba dronova pozitivna ili negativna stvar, analitičari procenjuju veliki potencijal poljoprivrednih letelica. Prema podacima Luks Risrča u oblasti novih tehnologija, procenjuje se da će 2025. godine vrednost tržišta komercijalnih dronova dostići 1,7 milijardi dolara, od čega 350 miliona dolara su bespilotne letelice prilagođene za poljoprivrednu upotrebu.


Da li to znači da počinje nova era poljoprivredne proizvodnje i da li će se i Srbija naći u njoj?

Tekst je originalno objavljen u knjizi „Aktuelni problemi mehanizacije poljoprivrede“


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica