NEMATE ZEMLJU, a želite da gajite nešto? – Naučnici SMISLILI KAKO je to moguće!

NEMATE ZEMLJU, a želite da gajite nešto? – Naučnici SMISLILI KAKO je to moguće!

Mnogi nemaju svoju zemlju a želeli bi da gaje neku biljnu vrstu i bave se poljoprivredom. To više nije nikakav problem. Kompanije se sada okreću regenerativnoj poljoprivredi, rastućem pokretu ukorenjenom u domorodačkim praksama koji podstiču uzgoj hrane u skladu sa prirodom.

rotkvica u saksiji

Poljoprivredi je potrebno ponovno pokretanje. Prema izveštaju IPCC-a o klimatskim promenama i zemljištu iz 2019. godine, poljoprivreda je kriva za oko 8,5% svih emisija gasova staklene bašte. Najveći izvori su azot iz zemljišta i metan koji dolazi iz stajnjaka.

Da bi se uhvatili u koštac sa problemima u tlu, velike i male kompanije se okreću regenerativnoj poljoprivredi, rastućem pokretu ukorenjenom u starosedelačkim praksama, koji podstiče kultivaciju hrane u skladu sa prirodom – što je presudno, jačanje i regeneraciju zemljišta. Druge kompanije postavljaju urbane farme, omogućavajući im da se bave poljoprivredom bez zemlje, usred metropola kao što je Njujork.

Na zatvorenoj farmi od 60.000 kvadratnih stopa u Kvinsu, Njujork, uzgajivači su zauzeli suprotan pristup: potpuno su se rešili zemlje. To je jedna od klimatskih kontrolisanih farmi Gotham Greensa, koja može uzgajati useve tokom cele godine, bez obzira na spoljašnje uslove. Postoji zabluda da je usevima potrebna zemlja da bi rasli, kaže izvršni direktor i suosnivač Viraj Puri. “Ovo dokazuje da zaista možete uzgajati hranu bilo gde, bez obzira na geografski položaj.”

Umesto toga, kompanija koristi metod uzgoja koji se zove hidroponika, koji podstiče zelenilo da raste u supstratnim materijalima kao što su tresetna mahovina ili kamena vuna. Oni drže korenje na mestu i omogućavaju zdravo klijanje, prepuno hranljivih materija. Na farmi se proizvodi sveže zelenilo i začinsko bilje kao što su rumun, zelena salata i bosiljak. Puri objašnjava da je najvažniji element za rast biljaka svetlost, koje ima u izobilju u stakleniku, smanjujući potrebu za veštačkim svetlom. Kada im zatrebaju, koriste LED osvetljenje kako bi smanjili potrošnju energije.

Vizija kompanije je stvaranje decentralizovane mreže farmi, omogućavajući im da uzgajaju proizvode na lokalnom nivou. Uzgajajući hranu u tako neposrednoj blizini tržišta, može se smanjiti potrošnja dizela od transporta svežih proizvoda na velike udaljenosti, koji se moraju hladiti tokom dugih putovanja, što sve doprinosi emisijama. Obavljajući ovu misiju, Gotham Greens se proširio izvan svog glavnog pogona u Njujorku, otvarajući se u Ilinoisu, Koloradu i Kaliforniji, a nedavno je najavio i nove objekte u Teksasu i Džordžiji.

Izvor: Fast Company

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica