Korisni saveti: Ovo je najbolji način za pripremu korenastog povrća

Korisni saveti: Ovo je najbolji način za pripremu korenastog povrća

Šargarepa - © Pixabay

Korenasto povrće koje stiže u jesen puno je vitamina i minerala. Ono traži malo više pažnje, u odnosu na letnje povrće od kojeg često pipremamo salate. Uz adekvatnu pripremu, ovo povrće postaće veoma ukusan ali što je još bitnije zdrav obrok.

Najbolji način pripreme korenastog povrća je pečenje u rerni. Za pečenje mogu da posluže: tikva, šargarepa, celer, repa, cvekla, crni i beli luk. Pečenjem u rerni oslobođaju se šećeri iz povrća i komadići postaju meki i ukusni. Proces je jednostavan, povrće se pomeša sa začinima i maslinovim uljem i spremno je za pečenje.

1. Prikupite sastojke

Izaberite povrće po svom izboru i pripremite ulje i so. Pri odabiru povrća, uzmite u obzir i boje jer će tako pri prezentaciji, vaš tanjir izledati lepše.

2. Iseckajte povrće

Kako bi se svo povrće ravnomerno ispeklo potrebno je da ga iseckate na jednake delove. Ne morate da ljuštite koru sa povrća (tikva) dovoljno je da ga dobro operete i osušite pre nego što dođe na red seckanje. Kora povećava količinu vlakana koju unosite u organizam.

Pečen karfiol - © Pixabay

3. Priprema za pečenje

Svo povrće rasporedite u pleh. Vodite računa da svako parče ima dovoljno mesta i da ne stoje na gomili jer će u tom slučaju doći do kuvanja povrća. Ravnomernim pečenjem svaki komadić će moći da se karamelizuje i postaje hrskav.

Nakon ovoga posuti maslinovim uljem i posoliti. Za popunjem pleh povrća potrebno je oko 2 supene kašike maslinovog ulja i jedna kašika soli. Možete dodatno začiniti biberom, suvom majčinom dušicom, žalfijom ili suvom ljutom paprikom.

Kada dodate sve sastojke promešajte i postarajte se da svi delovi povrća budu jednako prekriveni uljem.


4. Peći dok povrće ne dobije zlatnu boju

Rernu uključite na maksimum, što više to bolje i peći od 35 do 45 minuta. Manji komadići će stići ranije dok će većim komadima trebati više vremena. Vreme pečenja zavisi od jačine rerne, i veličine povrća. Povrće treba da dobije zlatnu boju, a ako ste sve uradili kako treba viljuška će bez problema proći kroz pečeno povrće.

Komentari (1)

Dellija

2021-11-29 09:49:11

… tikva, šargarepa, celer, repa, cvekla, crni i beli luk … a na slici karfiol !?

agromedia

2022-01-10 14:10:24

Dragi Delija, odbarali smo ono što nam se najviše dopalo 🙂 Teško je postaviti sve u jednu fotografiju

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica