Kako sve možete da zagrejete plastenik i da uštedite?

Kako sve možete da zagrejete plastenik i da uštedite?

Zagrevanje plastenika je tema koja vas sigurno zanima ako nameravate da gajite biljke koje zahtevaju toplotu da bi rasle. Naročito ako živite u krajevima gde vladaju niže temperature, veoma će vam značiti da saznate više o alternativnim načinima zagrevanja plastenika koji će vašem plasteniku pružiti optimalan nivo toplote bez velikih ulaganja.

Plastenik sa zelenim biljkama

Zagrevanje – jedan od najvažnijih preduslova uspešne proizvodnje u plasteniku

Da bi biljke koje ste posadili uspešno uzgajali i ubirali plodove svog rada, moraju se ispuniti određeni uslovi. Drugim rečima, biljkama koje uzgajate u plasteniku neophodno je obezbediti optimalne uslove za neometan rast kako bi krajnji rezultat vašeg rada bio kvalitetan i zdrav plod. Temperaturni uslovi spadaju među ključne kada govorimo o tim neophodnim uslovima.

Kako napraviti plastenik OD NULE i koliki su TROŠKOVI?

Da bi biljke dostigle maksimalni rast i razvile plod neometano, potrebno je da im se, uz sve ostale faktore, obezbedi i odgovarajuća temperatura u skladu sa vrstom kojoj pripadaju, budući da različite vrste biljaka imaju različite potrebe kada je reč o temperaturi. Na primer, jednogodišnje cvetne biljke kao što su ruže, orhideje, gerberi, paradajz, krastavac i paprika spadaju u termofilne biljke, što znači da imaju veće toplotne zahteve, dok su dvogodišnje cvetne biljke poput karanfila, ciklame, salate i spanaća manje zahtevne u pogledu toplote.

Svakako imajte na umu da na zagrevanje plastenika odlazi oko 30-40% ukupnih troškova kada proizvodite biljke u plasteniku, stoga je od velike važnosti promisliti o najefikasnijim termo-rešenjima i biti spreman novčane rashode da bi se ovaj preduslov adekvatno realizovao.

Evo kako možete zagrejati plastenik bez velikih novčanih ulaganja

Sistem za zagrevanje je najbolje izabrati u skladu sa konstrukcijom samog plastenika, vrsti kulture koja se uzgaja i mikroklimatskim uslovima u datoj sredini. Među najisplativijim energentima za zagrevanje plastenika su sledeća rešenja:

1. Ventilator sa električnim grejačem za zagrevanje plastenika

Iako ova vrsta zagrevanja zahteva uvođenje struje u plastenik, grejači na struju su veoma efikasno i pouzdano rešenje. Ventilatori sa grejačima su veoma efikasni u cirkulaciji toplote, zbog čega će vaše biljke tokom cele godine biti sasvim optimalno zagrejane. Većina ventilatora ima integrisane termostate, što znači da imate kontrolu nad temperaturom u plasteniku, a to je veoma bitno jer morate prilagoditi temperaturu u plasteniku spoljašnjim temperaturnim uslovima. Ovi ventilatori se mogu instalirati i na plafon ukoliko vam takva pozicija više odgovara shodno samom prostoru. U svakom slučaju, ventilatori sa grejačima su sasvim pogodno rešenje budući da su fleksibilni što se tiče instalacije, odlično distribuiraju toplotu gde god da su pozicionirani, a omogućavaju vam da podešavate temperaturu u plasteniku u skladu sa vremenskim uslovima.

Zagrevanje plastenika


2. Zagrevanje plastenika pomoću bojlera

Još jedan od načina da obezbedite biljkama optimalnu temperaturu je pomoću sistema cevi za toplu vodu sa bojlerom na gas ili naftu. Kotao na biomasu je takođe povoljno rešenje, pri čemu se kao gorivo koriste obnovljivi materijali poput peleta i drva. Ovaj sistem se može postaviti oko zidova konstrukcije ili ispod poda. Potrebno je smestiti termostate za ovaj sistem na visini biljke blizu središnjeg dela plastenika, gde će biti zaštićen od promaje, direktnog kontakta sa sunčevom svetlošću i vodom, hladnoće bočnih zidova i promaje.

SVAKI IMA NEKU MANU – Koji je idealan tip plastenika za vašu proizvodnju

3. Zagrevanje pomoću uzdignutih leja – naisplativiji način

Da biste biljkama u svom plasteniku obezbedili neophodne uslove, možete pokušati i sa toplim krevetima ili uzdignutim lejama, metodi koja važi za pristupačniju i održiviju soluciju za stvaranje toplote u odnosu na struju ili gas. Topli krevet možete napraviti sami od raznih materijala koje čak možete naći u svom dvorištu ili garaži, bez nepotrebnih troškova. Bočne daske možete napraviti od drveta, plastičnih ploča ili boca, metala, polikarbonata, a zatim tu konstrukciju ispuniti organskim materijalima poput slame, lišća, suve trave, komposta. Ovaj metod zagrevanja važi za jednu od najisplativijih za ljude koji tek počinju da se bave zasađivanjem biljaka u plasteniku jer je odličan akumulator toplote, jednostavan za implementaciju, ekonomičan i izdržljiv za ljude koji bi želeli da obezbedete toplotu u plasteniku bez suviše ulaganja.


Bez troškova zagrevanja: VALIPINI – JEFTINIJA alternativa običnom plasteniku

4. Toplotne pumpe su jedno od mogućih rešenja

Još jedna održiva opcija za zagrevanje plastenika jeste toplotna pumpa, koja postaje sve popularnije rešenje s obzirom na konstantni rast cena energenata svuda u svetu. Toplotne pumpe kao izvor toplote mogu koristiti zemlju, pri čemu se cevi smeste u zemlju i toplotu zemlje transformišu u toplotu koju koriste biljke u plasteniku. S druge strane, na raspolaganju su vam i pumpe koje kao izvor toplote koriste spoljašnji vazduh i prenose unutar vašeg staklenika ili u vodu u cevima da bi je zagrejale.


Pustite mašti na volju – predlažemo vam još jedan neobičan način za zagrevanje plastenika

Ako vas zanimaju alternativni i inovativni načini za zagrevanje plastenika,razmislite o integrisanju biljne proizvodnje sa negovanjem pilića. Držanje pilića u jednom delu plastenika i uzgajanje biljaka u drugom može biti dobra ideja za grejanje biljaka tokom hladnih meseci. Toplota tela pilića, ako i toplota koju emituje njihov stajnjak može povećati temperaturu u plasteniku do iznenađujućeg nivoa. Ova solucija je pogodna i za piliće, jer plastenik tokom dana skuplja toplotu od sunca što pomaže da se kućište pilića zagreje.

Šta još utiče na efikasnost zagrevanja plastenika?

Da biste sveli troškove zagrevanja na minimum, a pritom vašim biljkama obezbedili optimalnu toplotu, obratite pažnju i na sledeće faktore.

Dobra izolacija objekta – Jedan od najvažnijih preduslova i najefikasnijih načina da održite objekat toplim i predupredite gubitak toplote jeste da plastenik bude dobro izolovan. Kvalitetna i pravilno postavljena izolacija je preduslov da lako i brzo postižete željenu temperaturu u objektu i sprečava da postignut nivo temperature izađe van prostora. Sve otvore i eventualne rupe oko vrata i prozora treba dobro proveriti i zatvoriti, kako se toplota u potpunsti zadržala u objektu.

Odredite tačan prostor kojem je potrebna toplota – Vrlo često je slučaj da ne morate grejati baš ceo plastenik, što zavisi od toga šta planirate da uzgajate i kolika klima vlada u području gde se nalati plastenik. Stoga, ako imate mešavinu nežnih i otpornijih biljaka, one ranjivije kojima je potrebno više toplote odvojte folijom i polietilenom, na primer. Na taj način ćete skoncentrisati toplotu na manji prostor , što će pšovećati efikasnost grejanja i štedeti na troškovima.

Srbija je zemlja velikih prirodnih potencijala koji su nedovoljni iskorišćeni

Da li ste znali da je Srbija najbogatija zemlja u Evropi kada je reč o broju geotermalnih izvora? Potencijal koji ova zemlja nije ni približno iskorišćen, a naročito kada govorimo o geotermalnom potencijalu. Veliki broj domaćinstava koji uzgajaju biljke u plasteniku ne bi morali da troše velike sume novca na druge vidove zagrevanja koji prilično koštaju kada bi iole iskoristili prirodni potencijal svoje lokacije, kao što je, na primer, Mačva. Mačva leži na geotermalanim vodama koje ni upola nisu iskorišćene, što je podatak koji je značajan za ljude u ovom okrugu koji razmišljaju o izgradnji svog plastenika.

Još jedna lokacija koja ima izutetne mogućnosti za zagrevanje plastenika jeste Obrenovac. U termoelektranama u Obrenovcu se za hlađenje turbine koristi voda koja se pri tom procesu zagreva, ali koja se nakon toga opet vraća u Savu, čime velika količina izvrsnog resursa za zagrevanje plastenika biva bačena, a ta zagrejana voda bi mogla poslužiti kao odličan energent.

Dakle, lokacija može imati veliku ulogu u odabiru pravog načina zagrevanja plastenika. Savetujemo da se dobro raspitate u prirodnim resursima svog mesta pre nego što donesete konačnu odluku, jer možda vam je mnogo toga što vam treba priroda obezbedila u neposrednom okruženju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica