Kako da iskoristite mahovinu u bašti

Kako da iskoristite mahovinu u bašti

Kako da iskoristite mahovinu u bašti - © Pixabay

Sigurno već znate upotrebu mahovine kao orijentira u prirodi, budući da na drveću raste uvek okrenuta prema severu. Ipak, to nije njena jedina osobina. Upoznajte mahovinu na način kakav niste do sada.

Mahovina je mala, izdržljiva, najčešće jednoćelijska biljka koja raste vrlo sporo. Koristi svetlost u procesu fotosinteze kako bi proizvodila nutrijente, kao i bilo koja druga biljka. Mahovina nema koren, pupoljak ili seme, samo listove, stablo i tanka žilava vlakna koja se nazivaju rizoidi, koja koristi kako bi se pričvrstila za kamenje ili drveće.

Ova biljka se razmnožava tako što proizvodi spore poput paprati, koje se potom raspršuju uz pomoć vetra. Za mahovinu je neophodno da bude u blizini vode ili u vlažnom okruženju kako bi bila u mogućnosti da apsorbuje nutrijente direktno u svoje ćelije. 

Može se naći svuda, od tropskih do polarnih predela, svuda osim u slanoj vodi.

Postoji više od 12.000 vrsta mahovine i njihov životni vek varira u rasponu od dve do deset godina, u zavisnosti od vrste. S obzirom na to da mahovina raste isključivo u čistom okruženju, predstavlja odličan indikator eventualne zagađenosti životne sredine.

Prednosti mahovine kao biljke su brojne.

Kako da iskoristite mahovinu u bašti - © Pixabay

To je biljka koja će prva da poraste na kamenitom tlu i da stvori okruženje za druge, manje izdržljive biljke da rastu na istom zemljištu. Mahovina ima sklonost da apsorbuje vlagu, odnosno da se ponaša kao neka vrsta prirodnog sunđera i da pomaže u sprečavanju erozije tla.

Budući da je mahovina rasla na Zemlji pre 540 miliona godina, mnogo pre nego što su se na njoj pojavile čak i prve životinje, ljudska civilizacija je upotrebljava u relativno kratkom periodu vremena.


Ipak, ljudi su tokom istorije, mahovini pronašli brojne primene. Tako je mahovina korišćena kao ogrev kojim su se zagrevali domovi, a tokom perioda gladi upotrebljavana je čak i kao brašno. Tokom Drugog svetskog rata tresetna mahovina korišćena je kao bandaža za previjanje rana koje krvare, a ujedno i kao antibiotik.

Mahovina je danas sastavni deo terarijuma, topijara i ukrasnih vrtova u pejzažnoj arhitekturi.


Sa druge strane, tresetna mahovina je široko rasprostranjena kao sredstvo za odgoj biljaka u rasadničkoj proizvodnji. 

Takođe, pokazala se i kao odlično sredstvo za malčiranje biljaka u baštama, a budući da dobro apsorbuje vodu, sprečava ispiranje tla i hranljivih materija. Sa mahovine bilo kakvo trunje i ostaci mogu lako biti uklonjeni tako što se jednostavno oduvaju, zahvaljujući njenoj kompaktnoj strukturi.


Takođe, mahovina je korisno sredstvo i u zaštiti od komaraca budući da nije stagnatna, već neprestano prečišćava vodu u svom neposrednom okruženju.   

Izvor: Northaugustastar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica