Hrana budućnosti: Paradajz koji se gaji u urinu

Mogućnosti i metode uzgajanja povrća su velike, neke su više, a neke manje uspešne. Međutim, metoda gajenja paradajza u ljudskom urinu koja ima za cilj da omogući uzgoj ove voćke u svemiru je krajnje fascinantna i predstavlja revolucionarno otkriće! Ovaj zaista neobičan eksperiment detaljnije je istraživao jedan novinar prilikom posete Nemačkoj svemirskoj agenciji (ISS), gde se i odvija ovakav način uzgoja paradajza.
 

Hrana budućnosti: Paradajz koji se gaji u urinu - © Pixabay 

Ovaj novinar je u nekoj od kancelarija Nemačke svemirske agencije koja se nalazi blizu Kelna probao paradajz koji raste u akvarijumu sa urinom. Nakon što je probao, izjavio je da je kožica paradajza pomalo žilava, a ukus pomalo gorak, ali da je u potpunosti jestiv.

Ipak, to što nije toliko ukusan je sasvim normalno. Naime, rezervoar sa urinom, cevima i biljkama predstavlja prototip koji će omogućiti uzgoj paradajza na Mesecu ili Marsu jer će se skoro sva hrana dopremati teretnim brodovima sa Zemlje. A ako ljudi planiraju da u budućnosti žive na Marsu ili Mesecu, biće im potrebna samoodrživa zaliha hrane.
 

Hrana budućnosti: Paradajz koji se gaji u urinu - © Pixabay

Nemački novinar je prilikom istraživanja ovog pomalo bizarnog eksperimenta uočio da se nasred sobe nalaze bačve s velikim cevima koje mogu obraditi urin od jednog do šest osoba na dan u zavisnosti od količine urina. Bačve sadrže rupičasti kamen plavac u kojem se nalaze bakterije koje pretvaraju amonijak u nitrite i nitratne soli.

Ovaj eksperiment je zapravo laboratorijska verzija prirodnog ciklusa iz zemlje i vode na planeti. Kao i urin, taj se zatvoreni biološki sistem može koristiti za procesuiranje ostataka hrane.

Zaključak je da ako budemo odlučili da živimo u svemiru, sigurno nećemo gladovati, kao i da ćemo sve reciklirati. Ipak, javlja se manji problem, a to je da ne smemo da očekujemo da će hrana nastala u svemiru biti ukusna.

Izvor: B92

Komentari