Evo kako odabrati prskani rastvor za momentalno uništavanje bubašvaba

Evo kako odabrati prskani rastvor za momentalno uništavanje bubašvaba

Bubašvaba - © Foto: Pixabay.com

Veliki broj sredstava se koristi za suzbijanje bubašvaba i smeđih bubašvaba, poznatijih pod nazivom bube rusi. Svako od nas prilikom odabira sredstva iščitava preporuke proizvođača ponuđenih sredstava. U ponudi su već pripremljena sredstva za naprskavanje, ili koncentrati koje je potrebno rastvoriti u vodi i zatim prskati po prostorijama gde se javljaju insekti.

Permetrin, tetrametrin, lambda-cihalotrin, bifentrin, cipermetrin, imidokloprid, fipronil…

Aktivna materija je hemijsko sredstvo koje se nalazi kao osnova bilo kojeg proizvoda za uništavanje insekata. To je insekticidna materija u maloj koncentraciji i deluje na uništavanje insekata na različite načine. Zavisno od toga koja je materija u pitanju, deluju na insekta zaustavljajući dalje hranjenje, dalji razvoj jedinki, uništavaju nervni sistem, uništavaju sistem za varenje kod insekata ili deluju ugušujuće.

Sredstva koja su već pripremljena mogu se jednostavno naprskati na površine, i najčešće su pripremljena sa alkoholom, veoma brzo ispare i ne ostavljaju neželjene tragove, fleke ni masnoće na površinama.

Saveti za uspešnije delovanje insekticida

Bilo koje sredstvo da se primeni, potrebno je ispoštovati nekoliko saveta da bi delovanje bilo što uspešnije, odnosno da bi insekticidni efekat bio potpun.

  1. Pre upotrebe sredstva, potrebno je površinu očistiti od suvišne tečnosti, ukloniti masnoću, prašinu ili druge oblike naslaga. To je neophodno jer se sredstvo prilikom prskanja sjedinjuje sa takvim materijama, pa se efekat umanjuje.
  2. Sredstva koja se koriste za prskanje površina treba izmešati sa vodom neposredno pre upotrebe. Ukoliko se sredstvo pripremi dosta ranije (više od 24h), dolazi do dekomponovanja i time se umanjuje delotvornost.
  3. Preporuka je da se dve nedelje nakon prskanja izvrši još jedno tretiranje, koje ima za svrhu da dodatno obavi funkciju potpunog uklanjanja insekata. Vremenom preparat na tretiranim površinama gubi svoju aktivnost nakon aplikacije, pa ponavljanje daje dobre rezultate.
  4. Detaljnim prskanjem se postiže ravnomerno raspoređivanje sredstva, i time se osigurava uspeh dezinsekcije. Obodi i ivice prostorije, kućišta uređaja, sva topla i skrivena mesta, odvodi kanalizacije, ventilacioni otvori, aspiratori, elektrokutije i štekeri, karton kutije glavna su skloništa ovih insekata i njih treba s posebnom pažnjom isprskati.
  5. Zadržavanje naprskanog sredstva na površinama bitno je zbog delovanja na novopridošle insekte. Ukoliko za nekoliko dana obrišemo sve površine, svakako da će na tako nezaštićenu površinu ponovo doći insekti, te je prethodno urađen posao bio uzaludan.

Paste i kuglice protiv bubašvaba - © Foto: Vladimir Milutinović

Sredstva koja su već pripremljena mogu se jednostavno naprskati na površine, i najčešće su pripremljena sa alkoholom, veoma brzo ispare i ne ostavljaju neželjene tragove, fleke ni masnoće na površinama. Pogodna su za tretiranje malih površina, jednostavna su i bezbedna.

Neka sredstva koja sami pripremamo, zavisno da li je koncentrat u obliku praha ili tečne emulzije, mogu ostaviti vidljive tragove nakon prskanja, što ostavlja neželjeni vizuelni efekat.

Poznata sredstva za ovu namenu su: Pancid, Vilotrin, Nadzor, K-othrin, Pesguard, Exzit, Lambdex


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica