Donošenje zakona tek je prvi korak ka njegovoj primeni!

Donošenje zakona tek je prvi korak ka njegovoj primeni!

S obzirom na to da se na usvajanju novog Zakona o zadrugama radilo godinama, Božić 2016. godine, kada je ovaj pravni akt stupio na snagu, ostaće ubeležen kao veoma važan dan za srpsko zemljoradničko zadrugarstvo. Ipak, donošenje nekog zakona je tek prvi korak ka njegovoj primeni. Zato je ovo tema koja je s punim pravom zaslužila da se nađe na našem spisku najvažnijih iz godine za nama.

Novi Zakon o zadrugama je, pre svega, smanjio broj osnivača zadruge sa 10 na 5 i uskladio ovaj deo agrarne politike sa vremenom u kojem živimo i mogućnostima i potrebama srpskih seljaka. Takođe, on je konačno počeo da se bavi rešavanjem višegodišnjih problema koji se tiču zadružne svojine i da radi na reformisanju nekadašnjih najjačih stubova razvoja sela – odnosno na razvoju zadruga.

Istraživali smo: zašto će 2016. godina biti važan deo istorije zemljoradničkog zadrugarstva

Kako pomenute novine vidi i ocenjuje predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihajlović, i šta je prema njegovom mišljenju obeležilo zemljoradničko zadrugarstvo u Srbiji tokom 2016. godine, naša ekipa saznala je na jednom naučno-stručnom skupu na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.
 

Seosko imanje - ©Agromedia 

Naravno da je donošenje novog Zakona nešto najvažnije što se dogodilo u zadrugarstvu tokom prošle godine. Ipak, ništa manje nije važno ni usklađivanje sa njim. On nikako ne bi smeo da ostane mrtvo slovo na papiru. Naime, prethodni zakon takođe je bio dobar, ali nije zaživeo u praksi“, objašnjava predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Zadružni malinjak na 4 hektara usred vojvođanske ravnice!

Zato nam sada preostaje taj važan posao, da se što pre kvalitetno usaglase sa novim Zakonom kako zadruge, tako i zadružni savezi. Uostalom, on i nalaže da bi svi trebalo da se uskladimo sa njim u roku od godinu dana i da pomognemo zadrugarima koji žele da osnuju novu zadrugu“, dodaje on.
 

Radovi u polju - ©Agromedia 


Veoma je značajan i jubilej koji smo nedavno proslavili, 170 godina zemljoradničkog zadrugarstva na području Vojvodine. Dakle, imamo istorijat, ali i sadašnjost, pa možemo da se nadamo i svetloj budućnosti srpskog zemljoradničkog zadrugarstva“, zaključuje Nikola Mihajlović.

Sagovornik:     
Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica