Da li ste znali da su mravi veoma korisni insekti u bašti?

Da li ste znali da su mravi veoma korisni insekti u bašti?

Mravi ponekad mogu biti veoma dosadni. Međutim, postavlja se pitanje da li ovi mali i dosadni insekti mogu biti korisni posetioci u vašoj bašti? Rezultati istraživanja kineskih naučnika otkrivaju nam da su mravi vredni insekti od kojih će vaša bašta imati koristi.

Mravi - © Pixabay

Istraživanje koje je sprovedeno u Kini pokazalo je da mravi mogu da utiču na povećanje organskih materija u zemljištu koje poboljšavaju kvalitet zemljišta i pospešuju rast i razvoj biljaka. Naime, kada mravi prokopavaju zemljište, oni na površini formiraju malč koji omogućava duže zadržavanje vode u zemljištu.

Mravi su veoma zauzeti insekti. Oni žive u zemlji, i tamo izgrađuju svoje domove tako što kopaju sićušne rupe, kanale i komore. A gde mravi izbacuju zemlju koju su iskopali? Na površinu zemljišta. Male golmile zemlje koje zovemo „mravinjaci“ jeste ono što stručnjaci za zemljište nazivaju mini malčevima.

Mravi - © Pixabay

Pored toga što stvaraju veliki broj malčeva svuda po vašem dvorištu, mravi pomažu i u zaštiti životne sredine tako što u zemlju uvlače mnoge ostatke hrane i insekata gde se oni raspadaju“, kaže naučnik za zemljišta, Tongčuan Li. U to spadaju tela insekata, lišće, šećer i voda.

Istraživanje je takođe utvrdilo da procenat vlažnosti zemljišta zavisi od toga koliko dobro mravi naprave malč, kao i da on utiče na strukturu gomile.

Mravi - © Pixabay

Jedina mana mravljih malčeva je to što se gomilice koje prave mogu raspasti čim padne kiša ili sneg. Međutim, kako su ovi insekti veoma vredni, oni imaju tendenciju da uvećavaju svoja gnezda i da grade nove komore nakon padavina.

Kako da se rešite neželjenih insekata u vašem domu


Dakle, u teoriji, mravi generalno pospešuju kvalitet malčeva i zemljišta. Zato nemojte da se nervirate ako svuda po dvorištu pronađete mravinjake, već znajte da pored toga što su vredni, oni su i veoma korisni insekti u vašoj bašti.

Izvor: Science Daily

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica