Čak se i perje od živine može reciklirati

Čak se i perje od živine može reciklirati

Problem otpada jedan je od najvećih problema za životnu okolinu na svetskom nivou. Zbog toga, naučnici širom sveta svakodnevno sve više pažnje posvećuju pronalascima novih načina kako se taj otpad može najbolje reciklirati i iskoristiti. Tako su, na primer, osmišljene ploče za namešta od ljuski krompira. Ovoga puta, nauka i tehnologija pronašle su rešenje za iskorišćavanje perja od živine.

Perje od kokoške može se preraditi - © Pixabay

Samo u Sjedinjenim Američkim državama u procesu proizvodnje piletine i proizvoida od piletine godišnje nastane milion i po tona otpada u vidu perja. Najveći deo perja završi u smeću, a nova tehnološka otkrića mogla bi omogućiti da se ovakvo perje iz otpada prepadi u plastiku.

Posebna pogodnost ovakve plastike, dobijene od živinskog perja, jeste u tome što bi ona bila manje štetna za životnu okolinu.  

Kako ističu stručnjaci koji su učestvovali u ovom istraživanju, perje se sastoji od keratina, odnosno proteina koji je odgovoran za snagu vune, kose, kopita i noktiju. Na osnovu ove informacije istraživači su došli do zaključka da bi ove sirovine na neki način trebalo iskoristiti.

Primarni pokušaji da se od perja napravi plastika nisu dali željene rezultate, odnosno, imali su neke nedostatke. Takva plastika najpre nije bila otporna na vodu. Kako bi rešili ova problem naučnici su krenuli od perja piletine i ćuretine koje je očišćeno i usitnjeno u finu prašinu. Ovakvoj smeši naučnici su dodali hemikalije koje su omogućile da se molekuli keratina udruže odnosno polimerizuju. Plastika koja je na ovaj način dobijena je jača od sličnih materijala koji su dobijeni od skroba ili sojinih proteina, i otporna je na vodu.

Svaka mogućnost prenošenja bilo kakvih bolesti preko perja nemoguća je, zbog visokih temperatura kojima se perje izlaže u procesu proizvodnje plastike. Naučnici su na ovaj način razvili još jednu vrstu biopolimera.

Od ovakve plastike mogu se praviti sve vrste plastičnih proizvoda. Plastika od živinskog perja se može više puta pretopiti i peoblikovati.

Za razliku od skoro svih vrsta plastike pri čijoj se proizvodnji koriste fosilna goriva, u proizvodnji ovog biopolimera to nije slučaj. Njegova najveća prednost upravo jeste u tome što plastika od perja živine ne utiče negativno na životnu okolinu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica