Budućnost poljoprivrede: Povrće i meso proizvedeno u laboratoriji

Budućnost poljoprivrede: Povrće i meso proizvedeno u laboratoriji

Zbog povećanja ljudske populacije na Zemlji, mnogi naučnici već nekoliko godina unazad rade na novim rešenjima koja će zameniti životinjsko meso i ubrzati proizvodnju povrća.
 

Budućnost poljoprivrede - © Pixabay

Broj ljudi na planeti Zemlji ubrzano raste što zahteva i veće površine gde će moći da se uzgajaju nove biljne kulture i životinje. Zbog toga mnogi naučnici rade na inovativnim rešenjima koja će drastično promeniti način na koji se proizvodi hrana u budućnosti.

Memfis Mits je jedna od kompanija koja se bavi proizvodnjom mesa, ali bez ubijanja životinja. Oni koriste matične ćelije životinja kako bi uzgajali svoje meso. Na taj način mogu da povećaju rast ćelija i određuju koliko će masnoće sadržati.

Ovaj proizvod ima ukus pravog mesa, ali se sastoji od raznih antibiotika, patogena i brojnih štetnih sastojaka. Trenutno proizvode govedinu, svinjetinu i perad, a očekuju da će kroz pet godina biti spremni za masovno tržište.
 

Budućnost poljoprivrede - © Pixabay

S druge strane, nove tehnologije menjaju i proizvodnju povrća, tako da sada poljoprivredne farme „niču“ usred gradova, tačnije – u velikim halama. Takvom tehnologijom se može proizvesti 100 puta više hrane nego na klasičnim farmama, uz 95% manje vode i bez upotrebe pesticida.

Povrće se u ovim halama proizvodi u potpuno kontrolisanim uslovima svih 365 dana u godini, uz gomilu senzora koji prate svaki detalj proizvodnje hrane. Uz to, pošto se proizvodi u gradu, kao što je u slučaju jedne firme u Njujorku, sveža hrana stiže za manje od jednog dana do kupaca.

Izvor: 24 sata


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica