Zaštita voća: Mavrik STOPIRA smrdibube, ali je nežan prema pčelama

Zaštita voća: Mavrik STOPIRA smrdibube, ali je nežan prema pčelama

Mavrik® je jedini insekticid koji može da se koristi za vreme cvetanja jabučastih i koštičavih voćnih vrsta. Efikasno suzbija ekonomski najznačajnije štetne insekte, bez ugrožavanja pčela i drugih polinatora.

 

Adama jabuka

 

Topla zima koja je za nama omogućila je prezimljavanje velikog broj štetnih formi insekata, kao što su braon mramorasta stenica, lisne vaši, grinje, tripsi, rutava buba i mnoge druge.

Kako se većina jabučastih i koštičavih voćnih vrsta trenutno nalaze u fazi pred cvetanje i cvetanje, jako je važno uraditi tretman zaštite insekticidom u cilju izbegavanja i smanjenja velikih ekonomskih šteta koje mogu da nanesu štetni insekti.

Sa prvim toplim vremenom potrebno je ući u proces zaštite od štetnih insekata i za tu svrhu kompanija Adama preporučuje insekticid Mavrik®.

 

Adama jabuka


 

Jedini insekticid za primenu u vreme cvetanja

Mavrik® je insekticid na bazi tau-fluvalinata (240 g/l) koji ima kontaktno i digestivno delovanje. Spada u grupu piretroida, ali ima jedinstvenu karakteristiku. Preparat je izveden iz valinata, a to mu omogućava izuzetno delovanje na višim temperaturama za razliku od drugih insekticida iz grupe piretroida.

U fenofazi neposredno pred cvetanje jabučastih voćnih vrsta, voćari mogu da primene preparat Mavrik® i vrlo uspešno suzbiju štetne insekte bez bojazni da će ugroziti pčele i druge korisne insekte koji vrše oprašivanje.


Mavrik® karakteriše širok spektar delovanja na štetne insekte i vrlo niska toksičnost na pčele i druge polinatore. Zbog toga se, osim u fazi pred cvetanje, može primeniti i u punom cvetanju i precvetavanju voćnih vrsta.

Insekticid Mavrik® ostvaruje jako inicijalno i dugo rezidualno delovanje. Veoma je efikasan u suzbijanju braon mramoraste stenice (poznate u narodu kao smrdibuba) i drugih vrsta stenica koje se pojavljuju na početku cvetanja. Naročito se preporučuje primena ukoliko se pojave problemi sa rutavom bubom koja pravi sve veće probleme u zasadima jabuke i koštičavih voćki. Takođe, vrlo uspešno rešava problem sa tripsima, kako u zasadima jabučastih i koštičavih voćnih vrsta, tako i na parcelama sa povrtarskim kulturama.


Osnovne karakteristike

  • Jedinstven piretroid na našem tržištu,
  • Jako inicijalno delovanje, kratko zadržavanje u životnoj sredini, širok spektar delovanja,
  • Mogućnost primene u fazi pred cvetanje, u punom cvetanju i precvetavanju voćnih vrsta,
  • Dobro delovanje na višim temperaturama za razliku od drugih insekticida iz grupe piretroida.

 

Adama jabuka

Način primene

U zasadima jabuke primenjuje se za suzbijanje štetnih insekata kao što su jabukin smotavac, braon mramorasta stenica, rutava buba, tripsi, lisne vaši i mnogi drugi. Količina primene je 0,3 l/ha, a utrošak vode 1000 l/ha.

U zasadima koštičavih voćki primenjuje se za suzbijanje rutave bube, braon mramoraste stenice, lisnih vaši i ostalih štetnih insekata. Koncetracija primene je 0,03% uz utrošak vode od 600 do 1000 l/ha.

Insekticid Mavrik® ima EW formulaciju, što omogućava lako mešanje sa većinom drugih preparata (fungicidima, insekticidima i folijarnim đubrivima).

Zbog svoje izuzetno niske toksičnosti za pčele, preparat Mavrik® se koristi čak i u pčelarstvu za suzbijanje varoe u pčelinjim društvima.

Ukoliko se primena obavlja tokom cvetanja voćki, važno je pridržavati se opštih preporuka:
– da se tretman obavi nakon zalaska sunca, tokom noći, a ne u vreme leta pčela.
– da se pčelari obaveste najmanje 24 sata pre planirane primene insekticida.

 

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Za više informacija kontaktirajte naše predstavnike na terenu OVDE

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica