Zapaženi INSEKTI u vinovoj lozi i zasadu ŠLJIVE – Reagujete na vreme!

Zapaženi INSEKTI u vinovoj lozi i zasadu ŠLJIVE – Reagujete na vreme!

Proizvođači vinove loze i šljive moraju biti u stanju pripravnosti jer se u ovim zasadima pojavljuju se štetočine koje u ovoj fazi razvoja bilja može naneti velike štete ovim voćkama. U tekstu saznajte koje su preporuke kako da sprečite razmonožavanje i širenje populacije ovih insekata.

plodovi šljive na drvetu

U vinogradima primećene cikade

U vinogradima se registruje prisustvo cikade Scaphoideus titanus koja je prenosilac fitoplazme FD koja izaziva zlatasto žutilo vinove loze. I cikada i fitoplazma se zbog izuzetno velikog značaja i pretnje po domaću proizvodnju grožđa nalaze na listi karantinskih štetnih organizama u našoj zemlji.

Zbog toga je sada neophodno izvršiti prvi insekticidni tretman u suzbijanju cikade. Apelujemo i na manje proizvođače, vlasnike i po nekoliko čokota, da izvrše insekticidni tretman kako bi se onemogućilo širenje fitoplazme i dugoročno sačuvala proizvodnja grožđa u Srbiji.

Šljivin smotavac u zasadima šljive

U zasadima šljiva je otpočelo piljenje larvi druge generacije šljivinog smotavca. Na plodovima su prisutna jaja smotavca u različitim fazama razvoja. Sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi u plodove, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida.

Detaljnije o preparatima i dozama na www.pisvojvodina.com. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica