Voćne muve najviše napadaju breskve, kruške, smokve: Evo kako da ih se rešite bez insekticida

Voćne muve najviše napadaju breskve, kruške, smokve: Evo kako da ih se rešite bez insekticida

 Voćne muve najviše napadaju breskve, kruške, smokve: Evo kako da ih se rešite bez insekticida - © Pixabay

Ne postoji mnogo neprijatnih situacija, kao kada vam horda voćnih muva zuji po kući, posebno tokom letnje sezone. Osim što su dosadne, one su prenosnici raznih bolesti, a prave i značajne štete u voćnjacima i na voću po dvorištu, izazivajući i šireći zarazu na plodovima. Voćna muva najčešće napada breskvu, krušku i smokvu, ali ni drugo voće nije pošteđeno.

Zaraza se pojavljuje na plodu u obliku mrlje koja okružuje mesto uboda. Vremenom se širi, a plod počinje da truli, zbog čega plodovi prevremeno opadaju sa drveta.

Postoji nekoliko efikasnih načina da se izborite sa voćnim muvama, kako u kući tako i u voćnjaku ili u dvorištu, a pre nego što posegnete za insekticidima.

Zamka od sirćeta

Napravite sami zamke uz pomoć sirćeta. Belo sirće, kao i jabukovo sirće su efikasni protiv voćnih muva, čije odrasle jedinke prosto ne mogu da odole njihovom mirisu. Sve što vam je potrebno su isečena plastična flaša, sirće, deterdžent za sudove i kanap kako biste flašu okačili na drvo.

Lepljive žute trake

U području gde su uočene voćne muve zakačite lepljive žute trake koje mogu da se kupe u poljoprivrednim apotekama. Boja i miris ovih žutih zamki su kreirani tako da privlče različite štetne insekte, uključujući i voćne muve.

Sakupljanje zaraženih plodova

Zaraza se može smanjiti sakupljanjem i uništavanjem zaraženih plodova, što je veoma efikasna tehnika i jedna od važnih mera zaštite, posebno kod manjih voćnjaka.

Upotreba hidrogena u odvodima

Voćne muve nećete oterati ukoliko se rešite samo odraslih jedinki. Ako vam je voćnjak pored kuće, važno je da tretirate mesto gde se razmnožavaju, a jedno od najčešćih mesta su septičke jame, kuhinjske cevi ili od kupatila. Preporuka je da se sipa hidrogen-peroksid niz odvod.

Rastvor se pravi tako što se pomeša jedan deo hidrogena i četiri dela vode. Budite dosledni i jednom dnevno sipajte ovaj rastvor u odvod, sve dok se broj voćnih muva vidno ne smanji.


Koliko dugo voćne muve mogu da žive bez hrane?

Dobra vest je da voćna muva ne može dugo da živi bez hrane, jer ima kratak životni ciklus. Bez hrane može da preživi tri do četiri dana i zato je jako važno da se ukloni svaki izvor, čak i onaj najmanji, a posebno u kući, kao što su ostaci hrane i prezrelo voće.

Izvor: Organic Lesson

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica