SUZBIJANJE DIVLJEG SIRKA – Da li izabrati DIM ili FOP grupu preparata i zašto?

SUZBIJANJE DIVLJEG SIRKA – Da li izabrati DIM ili FOP grupu preparata i zašto?

Na terenima širom Vojvodine zapaženo je veliko prisustvo divljeg sirka u svim usevima, te se preporučuje primena herbicida (graminicida) čija je svrha suzbijanje uskolisnih korova u velikom broju širokolisnih kultura (suncokretu, soji, šećernoj repi, povrću). Postoje dve grupe graminicida i nije svejedno koji se koristi, a pravilnom primenom značajno ćete smanjiti problem divljeg sirka i u kukuruzu.

agil preparat i polje soje

Graminicidi su herbicidi namenjeni za suzbijanje uskolisnih (travnih korova) u širokolisnim usevima. Međutim, baš njihovom upotrebom može da se umanji i gorući problem sa rezistetnim sirkom u kukuruzu koji je prisutan već nekoliko godina unazad. Naime, tretman se sprovodi na parcelama gde su trenutno širokolisne kulture, a gde je za sledeću godinu planiran kukuruz. Na ovaj način efikasno se oslobađaju posađene kulture od uskolisnih korova, a ujedno se i značajno umanjuje problem sa rezistentnim divljim sirkom u kukuruzu za narednu godinu. Međutim, nije svejedno koji se graminicid upotrebljava.

Kako odabrati preparat za uskolisne korove

Postoje dve grupe graminicida: FOP i DIM. FOP graminicidi su preparati sa aktivnom materijom čiji se naziv završava sa „fop“. Oni su jako dugo u upotrebi (30-35 godina), tolerantniji su na hladnije vreme i brže deluju. Međutim, već postoje zvanične potvrde o rezistentnosti divljeg sirka upravo na preparate iz ove grupe.

Sa druge strane, DIM preparati, kod kojih se naziv aktivne materije završava sa „dim“, bolje tolerišu toplo vreme, sporije deluju, ali su selektivniji i u vrlo retkim slučajevima (monokultura) je zabeležena rezistentnost divljeg sirka.

Prilikom odabira preparata protiv uskolisnih korova, preporuka proizvođačima je da se obrati pažnja na vremenske prilike i temperaturu. Ako je najavljeno hladnije vreme, trebalo bi da se odluče za FOP preparate, a ako je najavljeno toplo vreme ili se kasni sa ulascima na parcele (soja ili suncokret su pred cvetanje), onda bi trebalo koristiti DIM preparate.

U nastavku ćemo vam predstaviti dva preparata kompanije Adama, kao kompletno rešenje za sve vremenske uslove za suzbijanje divljeg sirka i drugih uskolisnih korova.

DILER– Najekonomičnije rešenje za suzbijanje rezistentnog divljeg sirka

Preparat Diler je selektivni sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova, čija je aktivna materija kletodim, odnosno spada u DIM grupu graminicida. Primenjuje se u širokolisnim kulturama (soji, suncokretu, šećernoj repi, kao i velikom broju povrtarskih kultura).

Najbitnija karakteristika preparata Diler je rešavanje problema sa divljim sirkom koji je rezistentan na druge herbicide. Pored sirka, lako i sigurno suzbija i druge korove, kao što su


obična pirevina, korovski proso, muhari. Naime, Diler se transportuje do dubljih delova rizoma korova i zbog toga ne postoji problem njihovog povratka, odnosno retrovegetacije.

Ono što je važno svim proizvođačima, to je isplativost. Preparat Diler je jedno od najekonomičnijih rešenja u borbi protiv rezistentnog divljeg sirka, jer je potrebno 1,2 litra po hektaru. Ni kap više.

Još dve bitne karakteristike preparata Diler su ogromna tolerantnost na visoke temperature i izuzetna bezbednost po gajenu biljku. Diler može da se primenjuje do 28 stepeni Celzijusovih i reč je o najbezbednijem preparatu po gajenu biljku, odnosno najmanje agresivnom u uslovima visokih temperatura.


Očekivano vreme za koje se vide rezultati je 2 nedelje (14 dana).

AGIL – Brzo suzbija sirak već na temperaturi od 8 stepeni

Agil je selektivni sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova u širokolisnim biljnim kulturama. Njegova aktivna materija je propakvizafop, odnosno spada u FOP grupu graminicida. Primenjuje se u soji, šećernoj repi, suncokretu, uljanoj repici, kao i povrću kao što su krompir, kupus, paradajz… Neumoljiv je prema divljem sirku, kao i crvenoj mrtvoj koprivici, muharima, običnoj pirevini, korovoskom prosu, crvenoj svračici.


Agil je jedini preparat na tržištu koji pokazuje svoj pun efekat već na temperaturi od 8 stepeni Celzijusovih. Karakteriše ga jako brzo usvajanje i predstavlja najbrži dostupni graminicid za travne korove. Brzo i snažno deluje, a efekat se vidi za 7-10 dana i posle njegove primene nema retrovegetacije, odnosno čisti njivu za sledeći usev.

Trenutno je idealno vreme za primenu u soji i šećernoj repi, a odlično je rešenje za primenu u jesenjim tretmanima, pogotovo uljane repice. Naime, u našoj zemlji je praksa da se uljana repica seje posle pšenice i ječma. To dovodi do situacije da, u novoj sezoni, ove dve kulture budu problematičan korov u usevu uljane repice, baš u periodu kada su temperature ispod 10 stepeni. U zavisnosti od toga koliki su korovi u trenutku primene i koliko brzo želimo da ih se rešimo, u tretman se ulazi sa dozom od 0,8 do 1 litar po hektaru. Karenca je 30 dana.

Važna napomena

Oba preparata mogu da se primenjuju u oblačnim uslovima, sat vremena pre ili posle kiše, samo je bitno da je list suv i dobija se 100 posto efekat.

ADAMA

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica