Stručnjaci preporučuju: ovi preparati će efikasno zaštititi vaše jabuke

Svaka savremena intenzivna proizvodnja jabuke, poput one na „Delta Agrarovom“ imanju „Podunavlje“ u Čelarevu, zahteva veoma ozbiljan pristup zaštiti zasada. U proteklom periodu, pored opasnosti od izmrzavanja, koje se javilo u većini krajeva naše zemlje, došlo je vreme i da se obrati pažnja na najvažnijeg prouzrokovača čađave krastavosti, odnosno na venturiju.

Julka Toskić, predstavnica kompanije „Delta Agrar“, objasnila nam je zašto je važno obaviti tretiranje zasada jabuke i na koji način njene kolege određuju kada je pravi trenutak za primenu odgovarajućih fungicida.

Mraz u aprilu obrao i jabuke – Padavine uticale na stvaranje infekcija

Do ovog trenutka i to u svim zasadima, ne samo intenzivnim, veoma je važno da se ne zaborave preventivni tretmani, naročito ukoliko želite da do kraja vegetacije sačuvate vaš proizvod, odnosno da održite prvu klasu jabuka. Posle niza preventivnih tretmana, a na osnovu podataka koji se dobijaju sa naše meteorološke stanice i sa uređaja koji se zove hvatač spora, naše kolege određuju optimalne rokove za primenu fungicida“, navodi Julka.

Mlade jabuke - ©Agromedia 

Čađava pegavost lista i krastavost plodova, prouzrokovana gljivom Venturia inaequalis, s obzirom na učestalost pojave i stepen oštećenja lista i plodova, ekonomski je najznačajnija bolest jabuke.

Istraživali smo: da li je Ajdared i dalje popularna sorta jabuke

U pojedinim područjima, naročito onim gde su često prisutna prohladna i vlažna proleća i leta, štete koje nastaju delovanjem ovog patogena mogu biti čak i veće od 70%. Venturija utiče na smanjenje tržišne vrednosti zaraženih plodova, ali i na opadanje nesazrelih plodova, defolijaciju i loše formiranje cvetnih pupoljaka. Naravno, zaraženi plodovi se teško čuvaju i u skladištima.

Zasad jabuke - ©Agromedia 

S obzirom na to da na tržištu postoji veliki broj dobrih fungicida za suzbijanje venturije, upitali smo Jelenu Šterović Radović, još jednu predstavnicu „Delta Agrara“, da nam izdvoji nekoliko proverenih iz njihove palete.

Evo kako možete da rešite najčešće prolećne probleme u zasadima jabuke!

Čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke je bolest sa kojom se srećemo svake godine. Naravno, postoje vremenski uslovi koji pogoduju razvoju ove bolesti. Svakako da je teže zaštititi zasad jabuke od venturije kada je proleće ovakvo kakvo smo imali do sada, sa kišom i mnogo vlage, a upravo je važno zaštititi jabuku u periodu opasnosti od ostvarenja primarnih infekcija“, objašnjava Jelena.

 

Fungicid za zaštitu jabuke - ©Agromedia 

U našim agroekološkim uslovima taj period traje od početka aprila pa sve do prve ili druge dekade juna. Upravo nepovoljni vremenski uslovi su ti koji diktiraju pojavu prouzrokovača biljnih bolesti tokom vegetacije. Zato je veoma važno zaštiti bilja pristupiti pravilno i na vreme. Kada je reč o jabuci, to voće sigurno je najteže zaštititi i ima najviše poznatih bolesti i štetočina.

Jabuka se nalazi u različitim fenofazama razvoja i osetljiva je na razne prouzrokovače biljnih bolesti, na prvom mestu na venturiju. Paleta ‘Delta Agrara’ za suzbijanje venturije je zaista bogata i imamo fungicide za različite fenofaze razvoja. Za start vegetacije izdvojila bih dobro poznat preparat Chorus“, navodi ona.

Gatro 500 SC, osim što uspešno deluje na venturiju, deluje i na alternariju, što se izdvaja kao njegova veoma važna prednost. 

Chorus 50 WG u zasadu jabuke je za suzbijanje prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda najbolje primeniti u koncentraciji 0,03-0,05%, odnosno 300-500 g u 1000 l vode. Količinu vode, odnosno rastvora za primenu, potrebno je prilagoditi fazi razvoja zasada i uređaju za primenu. Chorus možete primeniti od faze otvaranja prvih lisnih pupoljaka, pa sve do završetka cvetanja i to uz interval između dva tretiranja od 7 do 10 dana. Naravno, ovo nije jedini preparat koji stručanjci preporučuju za uspešnu zaštitu jabuke.

Izdvojila bih ovom prilikom još tri fungicida za suzbijanje venturije. To su Ventor, Gatro i Faban. Sva tri su dobro poznata našim poljoprivrednim proizvođačima. Ventor na bazi difenokonazola je odličan sistemik. On se zbog produženja delovanja, ali i antirezistentne strategije preporučuje u kombinaciji sa nekim od fungicida sa kontaktnim delovanjem. Ventor bi trebalo primeniti preventivno, ali on ima i kurativno delovanje“, rekla je naša sagovornica.

Zasad jabuke - ©Agromedia 

Gatro, na bazi aktivne materije fluazinam, odličan je preventivni kontaktni fungicid, otporan na spiranje kišom. Primenjuje se u različitim fenofazama jabuke, sve do plodova veličine lešnika i to u količini primene od 0,6 do 1 litra po hektaru“, dodaje ona.

Gatro 500 SC, osim što uspešno deluje na venturiju, deluje i na alternariju, što se izdvaja kao njegova veoma važna prednost.

Alternarija poslednjih godina na pojedinim lokalitetima predstavlja značajan problem. Zato bi i protiv nje trebalo na vreme sprovoditi preventivne tretmane. Naime, simptome alternarije videćemo tek krajem proleća ili početkom leta u vidu sitnih smeđih pega na listovima. Ukoliko se pege pojave i na lisnoj dršci, list žuti i krajem leta u značajnom procentu opada“, kaže Jelena Šterović Radović.

Jabuke u cvetu - ©Agromedia 


Simptomi alternarije mogu se javiti i na plodovima, ali samo kod osetljivih sorti jabuke
. Zato bi trebalo iskoristiti prednost fungicida Gatro i kada govorimo o suzbijanju ove bolesti.

Još jedna novina u našoj paleti pesticida za ovu godinu jeste fungicid Faban, na bazi dve dobro poznate aktivne materije, pirimetanil i ditianon. Reč je o savremenoj formulaciji i tehnologiji proizvodnje, takozvanoj ko kristal. Ona je prva takva do sada za tretmane u voćarstvu. Pirimetanil ima translaminarno delovanje i brzo se širi, ali ima kraće delovanje na višim temperaturama. Ditianon deluje na razlitim mestima u metabolizmu gljive, pa nema opasnosti od pojave rezistentnosti“, rekla je sagovornica.

Jabuke - ©Agromedia 

Aktivna materija ditianon u ovom preparatu integrisana je sa dve trećine pirimetanila, dok je jedna preostala trećina odgovorna za kurativni efekat fungicida Faban, koji iznosi do 48 sati. Zbog toga Faban ima dvostruko i preventivno i kurativno delovanje i predstavlja pravi izbor za voćare od ovoga trenutka, pa sve do fenofaze kada plodovi dostignu veličinu lešnika. Tada se Faban primenjuje u količini od 1,5 litara po hektaru.

Njegova dodatna prednost je što se preporučuje u kišovitim vremenskim uslovima, kakve i najavljuju meteorolozi za maj mesec. Neposredno pre kiše trebalo bi da uradite tretman fungicidom Faban i iskoristite sve njegove prednosti koje smo do sada naveli“, ističe Jelena.

Nepovoljni vremenski uslovi su ti koji diktiraju pojavu prouzrokovača biljnih bolesti tokom vegetacije. 

Svi ovi preparati primenjuju se i u zasadu jabuka na „Delta Agrarovom“ imanju „Podunavlje“ u Čelarevu. Zato upravo on predstavlja pravi primer dobre prakse kojoj bi savremeni voćari trebalo da teže. Ipak, čak se i u ovako savremenim zasadima ponekad mogu uočiti tragovi tradicionalnih metoda za uspešno gajenje jabuke, koje su koristili još naši preci.

Ruže zasađene u ovom voćnjaku nisu tu samo iz estetskih razloga, već imaju mnogo značajniju ulogu. Naime, oni služe kao indikatori pepelnice. U odnosu na jabuku, one su mnogo osetljivije na pepelnicu, pa se ona u zasadu najpre pojavi na njima“, rekao je Dejan Jovanović.

Mlade jabuke - ©Agromedia 

Ovo su samo neke od mnogobrojnih tajnih dobrih majstora svog zanata koje su nam stručnjaci „Delta Agrara“ otkrili. Ukoliko su vam o primeni preparata za zaštitu jabuke, ili bilo koje druge biljne kulture potrebni dodatni saveti i preporuke, ne propustite priliku da na 84. međunarodnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji se ove godine održava od 13. do 19. maja posetite štand ove kompanije.

Ovom prilikom želim da pozovem sve proizvođače da nas posete na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. ‘Delta Agrar’ je svake godine tradicionalno prisutna na ovoj manifestaciji sa celim našim proizvodnim asortimanom“, rekla je Danijela Mijatov iz kompanije „Delta Agrar“.

Jabuke - ©Agromedia 

Na štandu kompanije „Delta Agar“ na novosadskom Sajmu poljoprivrede ćete, osim sa velikom paletom preparata za zaštitu bilja koji se koriste na njihovim imanjima, moći da se upoznate i sa najsavremenijim i najboljim tehnološkim rešenjima kada je reč o poljoprivrednoj mehanizaciji, kao i sa vrhunskim mašinama, sistemima za navodnjavanje, ali i sa stočnim fondom „Delta Agrara“, odnosno sa svinjama i govedima koja sa razlogom već godinama unazad na ovoj manifestaciji dobijaju najviša priznanja i najznačajnije nagrade.    

Sagovornice:
Julka Toskić, „Delta Agrar“
Jelena Šterović Radović, „Delta Agrar“
Danijela Mijatov, „Delta Agrar“

Komentari