Rizik od INFEKCIJE – Evo kako da ZAŠTITITE jagode, jabuke i koštičavo voće

Rizik od INFEKCIJE – Evo kako da ZAŠTITITE jagode, jabuke i koštičavo voće

Sa najavljenim padavinama u zasadima jabuke, jagode i koštičavog voća postoji rizik od ostvarivanja infekcije. Pročitajte koje mere da primenite za zaštitu ovih kultura.

Jagode

Jabuke se nalaze u fazi od kraja bubrenja pupoljaka do pojave prvih listića. Sa najavljenim padavinama postoji rizik od ostvarenja infekcija najznačajnijim patogenom jabuka (čađava pegavost lista i krastavost ploda), te je preporuka primena preparata na bazi bakra. Tretman bi bilo najbolje sprovesti dan pred prognozirane padavine. Sa ovom merom se umanjuje rizik i od pojave bakteriozne plamenjače.

U zasadima jagoda na otvorenom polju je započeo rast listova. Sada, nakon stabilizacije vremenskih prilika, preporučuje se uklanjanje starog lišća i njegovo iznošenje iz zasada i uništavanje. Preporuka je da se skinu svi prezimeli listovi, kako suvi tako i sveži, ali da se pazi da centralni pupoljak ostane neoštećen. Sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala patogena i dezinfekcije rana nastalih uklanjanjem lišća i rezidbom krunica na biljkama jagoda, preporučuje se primena preparata na bazi bakra. Primenu hemijskih mera zaštite bi trebalo sprovesti po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem delu dana

Kajsije, breskve i nektarine su u raličitim fazama cvetanja, a uskoro se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća. Za područje naše zemlje se od četvrtka najavljuje višednevni kišni period kada postoji rizik od infekcije cveta prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (monilioza). Preporuka je da se pre padavina izvrši preventivni fungicidni tretman, jer ukoliko se ostvari infekcija, nije moguće sprečiti dalji razvoj bolesti.

Izvor: Pis Vojvodina.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica