Registrovano prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca – Ovo su preporuke zaštite PIS – a

Registrovano prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca – Ovo su preporuke zaštite PIS – a

Kako prenosi Prognozno – izveštajna služba zaštite bilja, kukuruz se, u zavisnosti od roka setve, nalazi u fazi razvoja listova, od 6 do 9 i više razvijenih listova. Vizuelnim pregledom biljaka te ratarske kulture, na naličju listova je registrovano prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u različitim embrionalnim fazama razvoja.

KukuruzFoto: Pixabay

U toku je polaganje jaja prve generacije ove polifagne štetočine, a početak piljenja larvi se prema najavljenim temperaturama očekuje u narednih 3-5 dana, u zavisnosti od regiona.

• Najugroženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza gde je preporuka da se hemijske mere zaštite izvrše ukoliko se na 5 posto biljaka registruju jajna legla i na početku piljenja larvi.

• Prag štetnosti kod merkantilnog kukuruza je 10 posto biljaka sa položenim jajnim leglima i početak piljenja larvi (proizvođači merkantilnog kukuruza treba da imaju u vidu da se prinosi uvećavaju za oko 5 posto ukoliko se sprovedu mere zaštite za suzbijanje prve generacije kukuruznog plamenca).

Za suzbijanje kukuruznog plamenca preporuka je upotreba nekog od sledećih registrovanih insekticida:

Coragen 20 SC (hloantraniliprol) 0,1 – 0,15 l/ha ili
Ampligo 150 ZC (hlorantranilprol + lambda cihalotrin) 0,2 – 0,25 l/ha ili dr.

Izvor: Prognozno – izveštajna služba zaštite bilja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica