Problem AZIJSKE VOĆNE MUŠICE sve ozbiljniji u našim krajevima: Presudni PREVENTIVNI tretmani

Period nižih temperatura u prethodnim nedeljama uticao je i na razvoj insekata, nastao je usporen ciklus razvića i manja brojnost u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, aktivnost insekata se očekuje da će biti veća sa nadolazećim višim temperaturama.

Da li ste čuli za azijsku voćnu mušicu?

Za ovu godinu je specifično, kako smo saznali iz razgovora sa direktorom Prognozno-izveštajne službe Milenom Marčić, prisustvo nove vrste – azijske voćne mušice. Ovaj insekt uočen je 2014. po prvi put u našim krajevima i redovno praćenje u sistemu prognoze ove službe počinje 2015.

Kakve tipične odlike su uočene u prethodnim godinama?

Razmnožavanju azijske voćne mušice pogoduje visoka vlažnost vazduha, a ove godine je upravo takva situacija. Isto tako, njena karakteristika je visoka reproduktivna sposobnost jer u kratkom vremenskom periodu drastično podiže populaciju i čini veliku štetu, što je u poslednjih nekoliko godina čini štetočinom broj 1 u biljnoj proizvodnji.

Azijska voćna mušica se pojavi u julu otprilike sredinom meseca. Ovo je štetočina jagodičastog, koštičavog voća i vinove loze. Sredinom jula počinje sa drastičnim podizanjem populacije.

Tokom ove godine nisu zabeleženi prekidi ulova ove štetočine na klopkama. Registruju se pojedinačni ulovi na području čitave zemlje. Ova služba zaključuje da postoji veliki rizik od ove štetočine, pogotovo kod ranostasnih voćnih vrta kao što su jagode, trešnje i maline.

Proizvođači ovih voćnih vrsta potrebno je da sada sprovedu mere zaštite, i preventivne mere kontrole su ključna mera.

KAKO POSTAVITI LOVNE KLOPKE?

Postavite lovne klopke, napravite ih od običnih plastičnih flaša u koje stavite podjednaku količinu crnog vina i jabukovog sirćeta i nekoliko kapi deterdženta za sudove, postavite ih na obodne redove pri rastojanju 1,5 metar  i u unutrašnjem delu voćnjaka ili vinograda pri rastojanju od 3-5 m. Oko proizvodnih zasada uklonite sve divlje vrste voća, to su potencijalni domaćini.

U svetu je jedna od ključnih zaštita mera postavljanje antiinsekatskih mreža radi sprečavanja prodora mušice do plodova (promer mreža 1x1mm). Ova služba navodi da je jedna od ključnih preventivnih mera u budućim godinama upravo ova zaštita.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba

Komentari