Preporučeno redovno praćenje sive repine pipe, prognozirane migracije ovog insekta

Od četvrtka se najavljuje porast temperature koji će usloviti masovnu migraciju sive repine pipe, navode iz Prognozno-izveštajne službe za zaštitu bilja. Očekivana je migracija na nova repišta koja su još uvek u osetljivim fazama razvoja.

Kako iz ove službe objašnjavaju, sada je najvažnije svakodnevno u najtoplijem delu dana redovno obilaziti novoposejana repišta, pošto je u tom periodu registrovana najveća aktivnost pipa. Preporučena je i primena insekticida ukoliko se primeti prisustvo 0,1-0,3 odrasle jedinke po metru kvadratnom.

Dok su biljke u fazi nicanja i kotiledonih listova, mogu se koristiti insekticidi kontaktnog delovanja kao što su: Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC ili Crna mamba (cipermetrin) 0,15 – 0,3 l/ha, Fastac 10 EC (alfa-cipermetrin) 0,2 l/ha, Karate zeon ili Kozak (lambda-cihalotrin) 0,2 l/ha“, preporučuju iz PIS-a.

U slučaju da su formirani prvi pravi listovi šećerne repe moguća je primena i registrovanih insekticida koji u sebi imaju sistemičnu komponentu.

Iz ove službe preporučuju: Nurelle D, Konzul, Anthocid D, Savanur EC, Despot, Hlorel D, Callifos super, Corelle D (hlorpirifos+cipermetrin) u dozi primene od 1,5 – 2 l/ha.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba

Komentari