Svet poljoprivrede Prodavnica

PIS upozorenje: Došlo je do naglog podizanja populacije azijske voćne mušice

Prema najnovijem izveštaju Prognozno-izveštajne službe, na lovnim klopkama za monitoring azijske voćne mušice je tokom prethodne nedelje uočen nagli porast ulova ove vrste.

Foto: Canva

Prema analizi iz prethodne nedelje, u zasadima trešanja i remotantnih sorti malina registrovano je više od 100 jedinki azijske voćne mušice u lovnim klopkama, na nivou nedeljnog ulova.

Iz ove službe prognoziraju da se u ovom periodu može očekivati dodatno podizanje populacije ove štetočine, jer sadašnje vremenske prilike pogoduju brzom razvoju i razmnožavanju. Zbog toga upozoravaju na mogućnost nastanka šteta u zasadima malina, kupina, borovnica i kasnih sorti bresaka i nektarina.

Stručnjaci PIS-a savetuju da se u pomenutim voćnim vrstama primene ove mere kontrole:

  1. Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje u cilju smanjenja broja odraslih jedinki. Kao klopke se mogu koristiti plastične flaše na kojima je potrebno napraviti nekoliko otvora za ulazak mušica prečnika 4 milimetra. Takođe, potrebno je napraviti i otvore za širenje mirisa koji se prekrivaju gazom. Kao mirisni atraktant koristi se mešavina jabukovog sirćeta i crnog vina u odnosu 1:1 (1,5 dl jabukovog sirćeta i 1,5 dl crnog vina) i par kapi deterženta za sudove. U cilju masovnog izlovljavanja neophodno je postaviti veliki broj klopki, na ivičnim delovima parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara.
  2. Uništavanje prezrelih plodova koji predstavljaju idealnu podlogu za razvoj ove štetočine. Predlaže se njihovo skupljanje i odlaganje u burad koja se ne otvaraju sedam dana. Na taj način sprečava se razvoj štetočine i pojava odraslih jedinki nove generacije.
  3.  Skraćivanje intervala berbe radi što bržeg sklanjanja zrelih plodova sa parcele.
  4.  Uklanjanje  divlje kupine, zove, džanarike i drugih biljnih vrsta koje mogu biti domaćini ovoj štetočini sa ivica parcela.
  5.  Krčenje napuštenih zasada koji predstavljaju idealno mesto za neometano umnožavanje ove veoma opasne štetočine.
  6.  Hemijske mere zaštite u zasadima maline, kupine i borovnice se ne preporučuju jer je berba u toku (malina, borovnica) ili se uskoro očekuje (kupina). U zasadima sa kasnim sortimentom bresaka i nektarina gde se berba ne očekuje u narednom periodu, aktuelna je zaštita od breskvinog smotavca, te će se primenom insekticida usmerenim na suzbijanje ove štetočine, smanjiti i populacija azijske voćne mušice.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

 

Komentari