PIS: Postoji visok rizik od nastanka štete od krompirovog moljca

PIS: Postoji visok rizik od nastanka štete od krompirovog moljca

Prema najnovijem izveštavanju Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja, upozorenje proizvođačima krompira koje su uputili pretprošle nedelje i dalje važi, postoji visok rizik od nastanka štete od krompirovog moljca, na parcelama gde nije povađen krompir.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

“Na feromonskim klopkama koje su postavljene u useve krompira, registruju se visoke brojnosti leptira. Nalazimo se na maksimumu leta leptira četvrte generacije krompirovog moljca. Na dnevnom nivou, beleži se ulov i do nekoliko desetina leptira”, objašnjavaju iz PIS-a.

Ova služba preporučuje sledeće mere zaštite:

  1. Kod useva gde je nadzemni deo biljke u potpunosti propao, obavezno treba vaditi krompir u što kraćem roku, ne ostavljati ga preko noći na parcelama ili dvorištima već odmah nakon vađenja transportovati do skladišta u kojima je kontrolisana temperatura. Skladišta krompira bi trebalo na svim otvorima da budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.
  2. U usevima gde cima još uvek nije propala preporučuje se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola. U ovim usevima, gde se krompir neće vaditi u narednih desetak dana, preporučuju se i hemijske mere zaštite sa nekim od insekticida koji ima karencu 7 dana: Grom (lambda-cihalotrin) 0,2-0,25 l/ha ili Decis 2,5 EC ili Konfuzija ili Polux (deltametrin) 0,3-0,5 l/ha.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica