Ovo su sorte sa dobrim potencijalom za prinos i kvalitetom zrna

Ovo su sorte sa dobrim potencijalom za prinos i kvalitetom zrna

Kod izbora sorti pšenice najvažnije je obratiti pažnju na genetski potencijal za prinos, kao i na višegodišnje iskustvo ratara sa različitim sortama i tehnologijama gajenja. Dve sorte pšenice LG Armstrong i LG Aneri su se odlično pokazale na njivama. Evo zašto naši ratari biraju baš njih.

Foto: Pšenica- ©Galenika-Fitofarmacija

Kvalitet zrna je takođe veoma važna osobina sorti pšenica i prilikom odabira semena potrebno je uzeti u obzir i tu sortnu karakteristiku. Dužina vegetacije, osetljivost na bolesti, otpornost na poleganje, tolerantnost na ekstremne vremenske prilike (visoke i niske temperature, sušu i vetrove), kao i potencijal prinosa slame su veoma bitne karatkeristike koje treba poznavati kod sorti za koje se opredelimo.

Na tržištu postoje razne sorte pšenice koje se preporučuju kao najbolje i najprinosnije, ali ono što je relevantno jeste koliki broj proizvođača se vraća istim sortama. Sorte koje kompanija Galenika-Fitofarmacija distribuira dokazano pokazuju svoje sortne karakteristike na njivama svake godine. Kao dokaz kvaliteta i rodnosti je to da većina proizvođača nakon žetve traži istu sortu za narednu setvu i tako je naš Avenue postao najprodavanija sorta uvozne genetike.

Od mnogobrojnih sorti pšenice na tržištu Srbije svojim kvalitetom izdvojile su se i LG sorte: ARMSTRONG i ANERI.

LG ARMSTRONG spada u srednje rane sorte po dužini vegetacije, ima srednje visoko stablo i dobro se bokori, na polju je izrazito ujednačena. Najvažnija prednost sorte je odnos prosečnog prinosa i kvaliteta zrna. LG Armstrong ima dobar procenat glutena i povećano upijanje vode. Ova sorta je sa hlebnim kvalitetom zrna.

Foto: Pšenica- ©Galenika-Fitofarmacija

Glavne karakteristike sorte LG ARMSTRONG:

  • Srednje rana sorta – visok potencijal prinosa
  • Hlebna sorta – “jak” gluten i povećano upijanje vode čine je povoljnim izborom za mlinare
  • Spoj visokog potencijala prinosa i dobrog kvaliteta zrna – veoma stabilna sorta u različitim godinama proizvodnje
  • Tolerantnija na bolesti- dobra tolerancija na pepelnicu, rđe i septoriju

LG ANERI spada u srednje rane sorte po dužini vegetacije. Stablo je srednje visine i zbog toga je tolerantnija na poleganje. Obrazuje dobro razvijen klas je bez osja. Poseduje poboljšanu tolerantnost na fuzarozu klasa, kao i drugih ekonomski značajnih bolesti.

Glavne karakteristike LG ANERI:

  • Srednje rana sorta
  • Visok potencijal prinosa – savremena sorta koja se lako prilagođava različitim uslovima proizvodnje, u sebi kombinuje više pozitivnih osobina važnih za formiranje prinosa i visoku hektolitarsku masu
  • Otpornija na niske temperature – u proleće nešto kasnije kreće sa vegetacijom, izbegavajući opasnost od potencijalnih mrazeva
  • Poboljšana tolerancija na fuzariozu klasa i druge ekonomski značajne bolesti.
  • Pogodna za različite agroekološke uslove proizvodnje

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica