Svet poljoprivrede Prodavnica

Očekuje se intenzivno piljenje larvi pamukove sovice: Proizvođači obratite pažnju na ove useve!

Prognozno – izveštajna služba zaštite bilja upozorava sve povrtarske i ratarske proizvođače na štetočinu koja preti da ugrozi različite useve.

PaprikaFoto:Agromedia

U proteklih nedelju dana, na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama beleže se ulovi odraslih jedinki pamukove sovice (Helicoverpa armigera). Iako su ulovi za sada niski, vizuelnim pregledom useva se registruje prisustvo jaja ove štetočine, što je tipično za ponašanje migratornih leptira i dobrih letača, kakva je upravo ona.

U odnosu na lokalitet, registruje se i do 50 posto biljaka sa položenim jajima pamukove sovice. Premda je primetan trend visokih temperatura vazduha, očekuje se povećanje njene brojnosti i štetnosti u narednom periodu.

U ovom trenutku najugroženiji su usevi paprike, paradajza, kukuruza šećerca, suncokreta, boranije, kupusa, duvana, pasulja i drugog, koji su u različitim fazama intenzivnog porasta, cvetanja i plodonošenja i kao takvi najprivlačniji su za ženke pamukove sovice u svrhu polaganja jaja.

Naročit rizik od šteta postoji u navodnjavanim usevima, jer je za optimalan razvoj prvih larvenih stupnjeva potrebna visoka relativna vlažnost vazduha.

Preporučuje se proizvođačima pomenutih ugroženih kultura njihov pregled na prisustvo jaja navedene štetočine. Ukoliko se registruje prisustvo iste, potrebno je primeniti mere zaštite na početku piljenja larvi, kako bi se sprečila oštećenja kako vegetativnih tako i generativnih organa biljaka.

Prema prognoziranim, visokim temperaturama, intenzivno piljenje larvi se očekuje za svega nekoliko dana. Preporuka je primena nekog od registrovanih insekticida, ovicidno-larvicidnog delovanja.

Izvor: Prognozno – izveštajna služba zaštite bilja

Komentari