Nakon orezivanja treba zaštititi stablo – Evo kako!

Nakon orezivanja treba zaštititi stablo – Evo kako!

Kada isečemo nešto veće stablo voćke prilikom redovnog orezivanja, važno je da ga zaštitimo. Kao i čovek kada se poseče i za biljku je ovo rana koju je neophodno sanirati.

Prvo je važno napraviti dobar „rez“, ravan, pomalo ukošen da bi se voda slivala umesto da natapa drvo, a zatim ga i posebnim sredstvom zaštiti. Ne seče se svaka grana, samo one veće od debljine jednog prsta.

„Velike preseke moramo premazati da se ne bi pojavila centralna trulež koja bi unutra ušla, ovlažila drvo i izazvala truljenje čitavog stabla naše voćke“, upozorava Vladimir Milutinović.

Stablo posle orezivanja © Agromedia

Zapitali smo se koja su to sredstva za premazivanje?

„Sredstvo koje najčešće koristimo za premazivanje preseka je kalemarski vosak, odnosno balzam koji se može koristiti za tretiranje preseka. Ako koristimo vosak, trebalo bi znati da postoje dva tipa. Vosak u čvrstom i tečnom stanju“, objašnjava on.

Kako pravilno obaviti zimsko prskanje voćaka

Kako nanosimo vosak koji je u čvrstom stanju?


„Ako se odlučimo za korišćenje voska u čvrstom stanju, to je kao i svaki drugi vosak, čvrsta materija koja se mora rastopiti na nekoj temperaturi. Jednostavno možemo uzeti vosak i postaviti u posudu sa toplom vodom, znači sa celom kutijicom, vrlo brzo će vosak popustiti, postati tečan sasvim dovoljno da možemo da premažemo preko preseka“, kaže Vladimir Milutinović.

Zimsko orezivanje u tri koraka

Ako smo na terenu i nemamo mogućnost da zagrejemo vodu, bolji izbor su tečni balzami koji se kupuju u kutijama već napravljeni.


Balzam za zaštitu bilja © Agromedia

„Kada koristimo balzam, važno je da bude svež, tečan, da nije očvrsnuo sam od sebe, a masa je najčešće neutralne boje. Balzam nanosimo četkicom ili komadom drveta u tankom sloju. Kada ga namažemo, balzam vrlo brzo očvrsne. Veoma je bitno da se premažu i rezi stranice, tako se stvara čep, zaštitna kapa“, objašnjava on.


Tako se neće stvoriti višak vlage i biljka neće istruliti, odnosno biće valjano zaštićena. Nakon orezivanja kada bi trebalo da ovako zaštitimo naše drvo?

„Najbolje je biljku premazati odmah nakon presecanja, ali može da izdrži i dan ili dva. Posle dve, tri nedelje je kasno“, naglašava Vladimir.

Zaštićeno stablo posle orezivanja © Agromedia

Kao što smo već rekli, kada sečemo naše stablo, mi ga ozleđujemo, preporuka je da se pre zaštite voskom, isečena grana dobro isprska zimskim zaštitnim sredstvom koje će dezinfikovati grane i stablo.

Sagovornik:

Diplomirani inženjer, Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica