Može li se zaraditi i kad je SUŠA? Čovek je objasnio kako MOŽE!

Može li se zaraditi i kad je SUŠA? Čovek je objasnio kako MOŽE!

Da su i proizvođači iz regiona, a ne samo iz Srbije, itekako zainteresovani za Biofor System tehnologiju, potvrdio je Dino Lotrean koji je višegodišnjih zastupnik ovih preparata na tržištu Rumunije. U razgovoru sa njim saznali smo kako su se ovi jedinstveni preparati pokazali u rukama rumunskih farmera, kao i u kojim uslovima su dali najbolje rezultate.

BIOFOR System tehnologija za pozitivan ekonomski efekat

Kako tvrdi naš sagovornik, preparati kompanije Biofor System odlično su prihvaćeni u Rumuniji, pre svega zbog sigurnog ekonomskog efekta čak i u sušnim uslovima.

U Rumuniji se dosta prešlo na minimalni sistem obrade zemljišta. U tom sistemu bakterije su vrlo korisne u razgrađivanju žetvenih ostataka, ali i u fiksaciji azota i ostalih mikro i makroelemenata. Rezultati koje smo postigli sa Biofor proizvodima su impozantni. Rumunskim farmerima je vrlo važan finansijski, ekonomski efekat, a on je veoma veliki”, tvrdi Dino.

Kako Dino dalje objašnjava, uspeli su da, uz pomoć Biofor System preparata, rade velike površine bez mineralnih đubriva, samo sa bakerijama u no-till ili min-till sistemu. Rezultat je bio više nego odličan za sušnu godinu – oko 5 tona kukuruza i 6 tona pšenice po haktaru. Ako se uzme u obzir da Biofor tehnologija u najskupljoj varijanti košta oko 120 EUR po hektaru (od tretmana semena BioGnezdom, pa sve do završnog BioEhom), računica je više nego pozitivna.

Prihodi na pšenici bili su od 480 EUR do 500 EUR po hektaru, a na kukuruzu 650 EUR.  Nije mala stvar ostvariti prihode u teškim agroklimatskim uslovima. To rumunski farmeri vrlo dobro znaju, pa se zato sve više njih i opredeljuje za Biofor System tehnologiju.

To je vrlo važno za rumunske farmere da ostvaruju prihode u teškim agroklimatskim uslovima.

Recimo, uspeli smo da, radeći velike površine bez osnovnih đubriva, bez mineralnih đubriva, osnovnih i azodnih đubriva, samo sa bakterijama u sistemu no-till ili min-till, postigli smo, nisu to veliki prinosi u sušnoj godini, oko 5 tona kukuruza, 6 tona pšenice, ali Biofor tehnologija u najskupljem slučaju košta oko to 120, 130 EUR po hektaru da se primeni.

Od tretmana semena sa Bio gnezdom i završnu sa Bio Ehom zadnji tretman.


Biofor System preparati u voćarstvu

U Rumuniji je vrlo zastupljena ekološka proizvodnja voća i vinove loze, na ozbiljnim površinama, iz razloga što EU pomažu ovakvu vrstu proizvodnje. Kako naš sagovornik objašnjava, njegovo iskustvo kao vlasnika kompanije Semplan, koji već 20 godina uvozi mikroorganizme i bakterije iz celog sveta, Biofor System se pokazao kao najbolji izbor za rumunske voćare. U svom portfoliju ima i preparate iz Italije, Španije i Portugalije, ali se rumuski voćari sve više opredeljuju za Biofor System zbog sjajnih rezultata.

Kako Dino tvrdi, sve češće ga zovu proizvođači deleći sa njim svoja pozitivna iskustva. Jedno od njih je bilo i spašavanje zasada dunje koja je i do 70% bila napadnuta ervinijom. Uz BioP kroz sistem za zalivanje, kao i BioEho kroz folijarnu primenu, uspeli su da reše i ozbiljan problem sa alternarijom u jabuci. Jednim tretmanom BioEho preparatom u zasadima kruške rešen je problem ožegotina koje su bile posledica ekstremno jakog sunca uz sušu.

Prirodno, rumunski farmeri su veoma zadovoljni Biofor System preparatima i veoma su otvoreni za tehnologiju sa mikroorganizmima.


,,To u Rumuniji nije nešto novo, već su upućeni dosta. Ali Biofor je daleko efikasniji od konkurentskih kompanija koje smo mi imali prilike da uvozimo. Uvozimo ih i dalje, ali sve manje zato što se traži Biofor”, objašnjava naš sagovornik.

Preparati Biofor System i potencijal korišćenja u EU

Dino objašnjava da EU u velikoj meri stimuliše minimalnu obradu zemljišta, kako bi se ono što više očuvalo. Stimuliše se i eliminacija efekta staklene bašte, a to svakako otvara veliki prostor korišćenju preparata na kojoj se zasniva i Biofor System tehnologija.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica