,,Koštalo nas je MANJE, a SAV lešnik otišao za Ferrero!”

,,Koštalo nas je MANJE, a SAV lešnik otišao za Ferrero!”

Poslednjih nekoliko godina uzgoj lešnika je postao veoma atraktivan za mnoge poljoprivredne proizvođače. Kako bi kvalitet lešnika bio dobar a prinos visok, neophodno je primeniti i adekvatne agrotehničke mere. Razgovarali smo sa Ervinom Čikošom iz Ruskog Sela i saznali kako on neguje svojih 440 hektara pod lešnikom.

 

Biofor rešenje – odlični rezultati za manje para

Kako nam je Ervin objasnio, od 440 hektara pod lešnikom, 180 je u fazi rađanja, dok je 260 hektara pod mladim sadnicama koje su stare tek dve godine.

Tokom prošle sezone ovaj domaćin rešio je da na manjoj površini proba preparate kompanije Biofor System. Bio je vrlo zadovoljan rezultatima, pa je ove godine odlučio da na celoj površini pod lešnikom koristi Biofor Active i Nitrogenius.

Kako nam je Ervin objasnio, na oglednoj parceli dobio je odlične rezultate, a potrošio značajno manje sredstava u odnosu na standardna đubriva.

Analiza je rekla svoje

,,Radili smo analizu zemljišta. Na osnovu toga, na određenim sektorima sam odlučio da stavimo samo Biofor i merili smo prinose. Nismo imali statistički značajne razlike u odnosu na neke druge verzije ili na standardna đubriva. Tako da, ove godine smo odlučili da koristimo Biofor na celoj površini.

Kvalitet lešnika je bio dobar. Gotovo sve smo uspeli da ode u kvalitet za Ferrero, tako da – zadovoljni smo. Bili su i dosta zdravi, nismo imali toliko ni bolesti”, tvrdi Ervin.

Primena Biofor preparata u gajenju lešnika

Ervin je na svojim parcelama koristio Nitrogenius i Biofo Active. Primena je početkom proleća, ove godine je to bilo početkom aprila, kroz fertirigaciju. Ervin je preparate primenio u dva navrata, u količini od 2l po hektaru.


,,Za narednu godinu svakako planiramo Nitrogenius zbog fiksacije azota, a od drugih preparata planiramo BioP, pošto kod nas je zemljište slabije obezbeđeno fosforom pa malo da pojačamo tu stranu ovoga zemljišta i tih organizama koji se bave oslobađanjem fosfora”, objašnjava Ervin.

Gajenje lešnika Biofor

Biofor System preparati kao standardna agrotehnička mera

Inače, Ervin do sada nije upoznao nikog ko je preparate kompanije Biofor koristio u proizvodnji lešnika. ,,U ratarstvu poznajem dosta ljudi koji su koristili preparate Biofor. Pokazalo se dobro. Kvalitet i odnos uloženog i dobijenog je jako zadovoljavajući, tako da smo se odlučili da probamo pa da vidimo gde vodi”, kaže Ervin.


Kako nam je objasnio, nakon ogleda, preparati kompanije Biofor System postali su u njegovom radu standardna agrotehnička mera. Nama je bitno da obezbedimo prinos i zato moramo biljkama obezbedili što bolje uslove, a ja smatram da će ovo dugoročno da bude mnogo korisnije nego bilo šta drugo”, kaže Ervin.

Sada, kada je probao i video učinak Biofor System preparata, Ervin nema dilemu da li bi ih preporučio i drugim proizvođačima. Neka probaju i uvere se i sami – poručuje Ervin.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica