Evo kako možete da rešite najčešće probleme u zasadima jabuke!

Evo kako možete da rešite najčešće probleme u zasadima jabuke!

Iskusni voćari dobro znaju koliko je važno voditi računa o zdravlju i zaštiti jabuke. Ovu kulturu nekada je potrebno prskati i po 20 puta godišnje. Zato smo o nekim od najvažnijih tretmana, ali i o problemima u zasadima jabuke, razgovarali sa stručnjakom iz kompanije „Delta Agrar“. Pogledajte šta smo saznali.


O tome koji su najčešći problemi u zasadima jabuke, kako se oni mogu rešiti, uz pomoć kojih preparata i kakvim dozama primene razgovarali smo sa gospodinom Dejanom Čorogarom iz kompanije „Delta Agrar“.

Kada govorimo o zaštiti jabuke u toku vegetacije, uvek bi trebalo da razmišljamo o problemima koje nose razne bolesti, kao što su čađava krastavost i pepelnica, koje su u zasadima ovog voća najizraženije. Naravno, ne smemo da zaboravimo ni na probleme koje nose razne vrste insekata, naročito jabukin smotavac“, rekao nam je gospodin Dejan Čorogar.
 

 Plodovi jabuke na drvetu - ©Agromedia

 

Kada govorimo o ovom insektu, trebalo bi da znamo da on ima po dve ili tri generacije. Ženke polažu jaja na mladim plodovima, na listovima i na mladarima. Krajem maja ili početkom juna dešava se piljenje gusenica i njihov dalji razvoj, sve dok ne prodru do sredine ploda, gde se hrane semenkom. Tada ova štetočina može da napravi i 100% štetu u zasadima jabuke. Zbog toga je neophodna zaštita od nje“, dodaje on.

Veliko iskustvo koje ‘Delta Agrar’ ima u zaštiti jabuka ukazuje nam na to da možemo govoriti o nekoj vrsti strategije suzbijanja svih štetočina, pa tako i o suzbijanju jabukinog smotavca. Insekticide koje koristimo u našem zasadu i koje preporučujemo proizvođačima su Megathrin, u dozi od 200 ml/ha, uz upotrebu oko 1.000 litara vode. Vreme primene ide u skladu sa brojem insekata i njihovim praćenjem preko feromonske klopke. Da bismo zaštitili jabuku i dobili zdrave plodove, potrebno je odraditi nekoliko tretmana u toku godine“, objašnjava Čorogar.
 

Plodovi jabuke na drvetu - ©Agromedia


Osim Megathrina, izdvojio bih i insekticid Mospilan, a predlažemo ih u kombinaciji jer tako možete da izbegnete rezistenciju na insekticide iz jedne grupe. Mospilan bi trebalo da se koristi u dozi od 250 g/ha, a osim što suzbija jabukin smotavac, ovaj preparat rešava i probleme sa lisnim vašima i drugim insektima koji se mogu javiti na plodovima jabuke. Naravno, ne treba da zaboravite ni na obavezno proređivanje plodova jabuke. Za taj posao predlažemo preparat Brevis“, savetuje Čorogar.

Verovali ili ne, jabuka je kultura koja se na nekim imanjima prska i do 20 puta godišnje. Većina ovih tretmana je neophodna, naročito u proleće, kada se bude mnogi neprijatelji jabuke. Pitali smo gospodina Čorogara kako se stručnjaci na imanju „Delta Agrara“ bore protiv jednog od njih – crvenog voćnog pauka.
 


Jabuku je nekada potrebno prskati i po 20 puta godišnje.

Kada govorimo o zaštiti jabuke od štetočina, ne smemo da zaboravimo ni crvenog voćnog pauka, grinje koja takođe može da napravi velike probleme. Naime, kada se nalazi na listu, dolazi do uvrtanja lista nagore. Tada izostaje proces fotosinteze i samim tim i ishrana biljaka“, objašnjava stručnjak.


Za suzbijanje crvenog voćnog pauka ‘Delta Agrar’ preporučuje preparat Nissorun 10 EC u dozi od 300-500 ml/ha. Osim njega, savetujemo i preparat Envidor, sa jednom novom aktivnom materijom i novim mehanizmom delovanja koji osigurava dejstvo na sve razvojne faze grinja. Doza primene ovog preparata je 400-600 ml/ha“, ističe Čorogar.
 

Plodovi jabuke na drvetu - ©Agromedia

U zasadu jabuka „Delta Agrara“ u Čelarevu, koji se prostire na oko 400 hektara, samo retki posetioci mogu da ostanu ravnodušni. U njemu se intenzivno gaji nekoliko najpoznatijih svetskih sorti jabuka, sadnja je izuzetno gusta, sa razmakom između redova 3,2 m, a u redu 0,8 m. Ovaj voćnjak opremljen je antifrost sistemom, irigacionim i fertigacionim sistemom, kao i sistemom protivgradne zaštite.

Sve to čini tehnologiju gajenja jabuke koja već u prvoj godini donosi simboličan rod, a pun od 60-70 t/ha dostiže u petoj godini gajenja. Samo prošle godine, ova plantaža donela je rod od oko 20.000 tona jabuka. Zato stručnjaci koji je vode s punim pravom mogu da govore o agrotehničkim merama u zasadima jabuke.

Mi pratimo prirodne pojave, imamo pravilan izbor preparata i vreme primene koje je u skladu sa procesima koje nalažu proizvođači preparata. Tako obezbeđujemo dobru zaštitu i zdrave plodove“, objasnio je gospodin Čorogar.

Sagovornik:
Dejan Čorogar, „Delta Agrar“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica