Bujanje korova u KUKURUZU: KOJE je sveto TROJSTVO zaštite useva?

Bujanje korova u KUKURUZU: KOJE je sveto TROJSTVO zaštite useva?

Kao što se može videti, nalazimo se u sredu kukuruza porasta do 3. lista. Na prvi pogled uočava se i visoko prisustvo svih korovskih vrsta. Razloga za ovako intenzivan napad korova i njihovu zastupljenost jeste pre svega blaga zima koja je za nama i aktuelno veoma kišovito proleće koje omogućilo optimalne uslove u zemljištu.

Miloš Nešković nam je objasnio koja je idealna kombinacija praparata za borbu protiv korova i zašto je sada situacija toliko kritična.

Rizomi višegodišnjih korova i te kako su kondicionirani i puni su ćelijskih sokova, puni su hranljiva namenjeni gajenim biljkama i očekuje se da u narednim danima sa stabilizacijom dnevnih temperatura otpočne još intenzivniji porast svih korova, u usevu kukuruza.

Miloš Nešković Galenika Fitofarmacija

Na osnovu trenutne situacije na terenu definitivno nas u narednim danima očekuje najbitniji korektivni tretman u jednoj od strateški najvažnijih ratarskih kultura u našoj zemlji.

Talisman Galenika Fitofarmacija

Na preparat  Talisman zaista ne treba trošiti previše reči. Ovaj herbicid je svojim dugogodišnjim kvalitetom izgradio epitet najvećeg brenda među svim preparatima na bazi nikosulfurona u našoj zemlji.

Fantastična OD formulacija preparata Talisman, zatim visok sadržaj biljnog ulja, usev kukuruza oslobodiće prisustva muharika, korovskog prosa, divljeg sirka iz semena, ali i iz rizoma.


TALISMAN GALENIKA FITOFARMACIJA

Brzo usvajanje unutrašnjost, biljke i nakupljanje u rizomima dovodi do pojave prepoznatljivog crvenila, kasnije nekroze podzemnih delova, tako da nedugo nakon aplikacije dolazi do propadanja cele korovske biljke.


Jednogodišnji širokolisni korovi poput boce, pepeljuge, štireva ili pomoćnice već se javljaju u usevu kukuruza. Pored njih na parcelama su i višegodišnji širokolisni korovi, među kojima su svakako najuporniji palamida, poponac ili mlečika. Za suzbijanje svih pomenutih horova uspešno se primenjuje herbicid Plamen.

Međutim, u godinama poput ove kada je potencijal korova zaista na visokom nivou, kada je vlaga u zemljištu omogućila njihovu veliku brojnost i naravno, raznovrsnost, neophodno je iskoristiti sve adute na raspolaganju kako bi u jednom prohodu delovali na sve iznikle korove maksimalno efikasno.


yrezon

Udruženom primenom preparata Rezon, uz Talisman i Plamen, postižu se zaista neverovatni rezultati.

Širokolisni korovi ne pokazuju ni najmanju rezistentnost na primenu aktivne materije teributilazin koja predstavlja srce preparata Rezom.

Tako da u narednom tretmanu preparat Rezon predstavlja još jedan adut za uništavanje širokolisnih korov, a usevu kukuruza.

Registracijom preparata Persej dodatno smo obogatili ponudu Galenika Fitofarmacije kada su herbicidi za primenu u usevu kukuruza u pitanju.

Persej herbicidi na bazi aktivne materije rimsulfuron. Deluje na jednogodišnje i višegodišnje uskolisne i širokolisne korove. Samo 5 do 10 dana nakon aplikacije prouzrokuje prvo pojavu hloroze, a zatim i nekroze, što dovodi do propadanja čitavog habitusa korovske biljke.

U narednom periodu, a čim to vremenski uslovi dozvole, primenom kombinacije herbicida Talisman, Plamen i Rezon rešićete problem svih zastupljenih korova usevu kukuruza.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica