Brzo, lako i besplatno: Prognozno-izveštajna služba REDOVNO INFORMIŠE o zaštiti bilja putem SMS-a

Brzo, lako i besplatno: Prognozno-izveštajna služba REDOVNO INFORMIŠE o zaštiti bilja putem SMS-a

Prognozno-izveštajna služba je sistem koji pruža pomoć domaćim poljoprivrednim proizvođačima da donesu najbolju odluku u zaštiti svojih useva. Njihova delatnost obuhvata monitoring štetnih organizama u 41 biljnoj proizvodnji, s fokusom na preko 150 ekonosmki značajnih štetnih organizama. Kako navodi Milena Mirčić, u ovom trenutku postoje 34 regionalna centra na području Srbije.


U sadašnjem momentu, na početku sezone aktuelni su tretmani protiv kovrdžavosti lista breskve, pa je prvi savet Mirčić da se sada preventivno deluje protiv ovog prouzrokovača oboljenja.

Isto tako, pojavila se kruškina buva, počeo je proces polaganja jaja. Milena Mirčić savetuje primenu mineralnih ulja i insekticida, ukoliko registruju prisustvo kruškine buve u svojim zasadima.

Prema njenom mišljenju, u 2020. godini pojava insekata uočena je nešto ranije, prvenstveno zbog visokih temperatura u januaru i februaru. Početak leta bio je u znaku obilnih padavina, pa je i tu postojalo više problema nego tokom prosečnih godina.

Informacije na dohvat ruke: Besplatne SMS poruke

Svi zainteresovani proizvođači mogu da se prijave za besplatni sistem obaveštavanja. Neophodno je da posete najbližu stručnu službu i apliciraju potpisivanjem saglasnosti. Usled epidemioloških mera moguće je aplicirati i elektronskim putem.

Prognozno-izveštajna služba nastavlja da radi konstantno na pravovremenom izveštavanju sa svih pomenutih područja, kako bi poljoprivredni proizvođači imali aktuelne informacije u trenutku kada su im najpotrebnije.

 

Sagovornik: Milena Mirčić

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica