Vrhunsko seme daje OGROMAN prinos: Traži se PAPRIKA VIŠE!

Vrhunsko seme daje OGROMAN prinos: Traži se PAPRIKA VIŠE!

Nova paprika koja je trenutno u probi u kompaniji Holland Angro je AL1670 F1 otporna na virus bronzavosti paradajza. Seme dolazi iz Mađarske, a odlikuje je ogroman prinos (30, 40 kutija svaki drugi dan!) i debelo, ukusno meso. Pored nje, ističe se i sorta KEYTEN koja je odlična za izvoz jer stranci vole baš takve paprike.

AL1670 F1 se rasađuje u junu ili julu, da bi bila na branju u septembru i oktobru. Nova sorta paprike, prinosna, otporna na bolesti i ne odbacuje plodove na visokim temperaturama. Plodovi su ujednačeni i imaju dosta debelog mesa.”, kaže Mirko Topalović, ispred firme Holland Angro koja je vršila probu ovog semena.

Iz jednog plastenika bere se po 30, 40 kutija svaki drugi dan. A na pijaci se traži paprika više!

Miša Ilić, proizvođač iz Brezovica kod Uba, kaže da su se semena pokazala veoma dobro.

“Otpornost i bujnost biljke je dobra. Žute su i svetlo zelene što su najbolje boje za prodaju. Tu je i svetlo zelena koja prelazi u crvenu. Tako da ukoliko mi treba crvena pustim da zre, ukoliko mi treba zelena – berem ranije.”, zadovoljan je Miša.

al-1670-paprikaAL 1670 F1 - ©Agromedia

KEYTEN (K10) F1 paprika – Odlična za ajvar i izvoz

Osim te sorte, odlično se pokazala i KEYTEN (K10) F1, koja je po tipu klasične kurtovke. Nije prevelika, ima dobru boju i slatkastog je ukusa. Dobra je za spremanje ajvara, nema debelo meso, a veoma je ukusna i lepo se guli kada se peče.

“Može se gajiti u plasteniku ili napolju. Ako se normalno rasadi u maju, imate berbu već u julu. To je retkost kod nas za papriku da se napolju proizvode a da bude crvena.”, kaže Mirko.


Koliki je rodni potencijal paprike K10?

Ova paprika je rodila oko 3 i po vagona izuzetno kvalitetnog ploda. Prednost je i to što je odlična za izvoz.

“Kupci preko ne traže jako krupnu papriku, već traže 120 do 140gr. Tri, četiri u pola kilograma, zapakovano u tacnu. Nisu naučili da bude rinfuzno kao što smo mi navikli.”, otkriva Mirko.


keyten-k10AL 1670 F1 - ©Agromedia

Da li se KEYTEN paprika rado kupuje?

U pitanju je prva crvena paprika koja se pojavljuje na tržištu, pa je kupci rado kupuju. Takođe, iz plastenika je, te je još bolji kvalitet i zato je odlična za tržište.

Holland Angro pruža proizvođačima neophodnu stručnu podršku

“Naravno, prvenstveno sa selekcionarima pričamo na šta je potrebno obratiti pažnju najviše. Pomažemo i oko proizvodnje rasada, savetujemo sa čim je najbolje tretirati, kako u plasteniku tako i napolju. Sve to morate da pružite proizvođačima jer su hibridi novi i postaju sve zahtevniji.”, zaključio je Mirko.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica