Može da bude jako OPASAN! Evo zašto se javlja RAK jabuke i kako da ga lečite

Može da bude jako OPASAN! Evo zašto se javlja RAK jabuke i kako da ga lečite

Zašto nastaje rak jabuke i kako da ga lečite - © Agromedia

Rak kod voća su rane ili mrtva mesta na granama ili stablu drveta. Ako imate jabuku sa ovim pojavama, rane mogu da posluže kao staništa za prezimljavanje gljivica i bakterija koje izazivaju druge bolesti.

Zašto nastaje rak jabuke

Razlozi mogu da budu razni i raznoliki. Rak može da bude izazvan gljivicama ili bakterijama koje napadaju deblo ili grane. Povrede nastale od izuzetno vrućeg ili hladnog vremena, grada ili posekotine od orezivanja mogu da imaju za rezultat rak.

Drvo jabuke sa nekrozom imaće područja sa hrapavom i napuklom korom koja izgleda tamnije od okolne, zdrave kore. Ove promene mogu izgledati poput nabora ili ulegnuća. Na njima se mogu videti gljivične strukture spora koje izgledaju poput tamnih ili crvenih tačaka. Vremenom se mogu zapaziti bele izrasline koje rastu iz kore, a reč je o gljivi koja razlaže koru.

Zašto nastaje rak jabuke i kako da ga lečite - © H.J. Larsen, Bugwood.org

Kako lečiti rak jabuke

Da bi povreda postala rak mora da ima ulaznu tačku. To su “otvorena vrata” da gljivične spore ili bakterije uđu u drvo i tamo prezime. One se tokom vegetacijske sezone razvijaju i uzrokuju bolesti.

Prvi način da se izborite sa rakom jabuke je odsecanje zahvaćenih grana. Međutim, vreme orezivanja zavisi od vrste patogena koji je napao biljku.

Ukoliko je reč o gljivicama orezivanje se radi početkom leta. Nakon toga treba isprskati dozvoljenim sredstvima na bazi bakra. Budući da gljivice napadaju samo slaba stabla jabuke koja pate od temperaturnog stresa ili nekog drugog poremećaja, možete preventivno da spasite drvo tako ćete se lepo brinuti o njemu.

Međutim, ako je reč o bakterioznoj plamenjači, kontrola je malo teža. jer ova bakterija napada i zdravo drveće. Ovde je potrebno pričekati zimu da bi se obavilo orezivanje. Drveće staro najmanje 2 godine nije toliko osetljivo pa ih treba orezati duboko  (15-31 cm). Spalite svo drveno tkivo koje uklonite da biste uništili patogen.

Ukoliko se desi da je bakteriozna plamenjača napala stablo drveta ili je reč o mladoj biljci, stručnjaci savetuju da se ukloni celo drvo umesto pokušaja lečenja.


Izvor: Gardening know how

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica