Zasadima kupine pogoduju topliji krajevi

Zasadima kupine pogoduju topliji krajevi

Gajenje kupine može biti jako profitabilno a prinos ove kulture po hektaru iznosi od 10 do 15 tona. 

Zrele kupine - © Pixabay

Kupina uspeva do nadmorske visine od 600 metara a zbog obilne rodnosti i visoke rentabilnosti njeno gajenje se iz godine u godinu sve više širi. Kupina podnosi različite tipove zemljišta i lako se razmnožava vegetativnim putem. Dosta je otporna na bolesti i štetočine. Punu rodnost dostiže u trećoj godini.

Zbog nedostatka mehanizacije zasad jabuka zamenio kupinama

Prinosi u organskoj proizvodnji mogu biti oko 10-15 t/ha a gajenje kupine je moguće na brdovitim i manje dostupnim površinama. Nedostatak kod kupine je što su plodovi skloni truljenju i osetljivi za transport. Za berbu kupine unapred sve treba biti pripremljeno.

Izbalansirano đubrenje i navodnjavanje povećavaju otpornost kupine na niske temperature.

Privredni značaj kupini daju njene genetsko-biološke i proizvodne osobine kojima se one odlikuju, a što se ogleda u sledećem:

  • brzo stupa u rod,
  • rađa redovno i obilno,
  • plodovi kupine imaju veliku hranjivu, tehnološku i dijetetsku vrednost
  • pogodni su i dosta traženi za razne oblike prerade, kao što je duboko zamrzavanje ali i za potrošnju u svežem stanju.

Kupina - © Pixabay

Organska proizvodnja kupine je sigurna, jer se sveži plodovi i njene prerađevine lako i povoljno unovčavaju na domaćem i stranom tržištu. Gajenje je vrlo jednostavno, odlikuje se dugim rasponom sazrevanja plodova (i do 40 dana), što omogućava bolje korišćenje radne snage za berbu.


Njeni plodovi imaju visoku vrednost, sadrže kiseline, šećer, minerale, pektine, vitamine. U prehrambenoj industriji koristi se kao odlična sirovina za dobijanje sokova, kupinovih vina, sirćeta džemova, kompota i želea.

Kupinari, otkrijte purpurnu pegavost na vreme!

Kupni pogoduju topliji krajevi i južne ekspozicije. Najbolji su blagi nagibi i da ima dovoljno vlage. Izbalansirano đubrenje i navodnjavanje povećavaju otpornost kupine na niske temperature.


Kupina ne podnosi visok sadržaj kalcijuma u zemljištu, kao ni predele koji su jako vetroviti. Razmak sadnje zavisi od načina gajenja a u organskoj proizvodnji razmaci  moraju biti malo veći u odnosu na konvencijalnu proizvodnju.

Gajenje kupine – praktični saveti!


Za meliorativno đubrenje u organskoj proizvodnji treba se obezbediti oko 40 t/ha kompostiranog stajskog đubriva. Kupinu pripremamo za zimu tako što đubrenje ne sme da bude preterano, a sa navodnjavanjem treba prestati u septembru.

Cilj je da izdanci u zimu ne uđu prebujni. Otpornost izdanaka na zimske niske temperature ćemo povećati ako krajem septembra kupinjak prskamo bordovskom čorbom.

Ukoliko smo kupinjak dobro pripremili za zimu izdržaće temperature do -20 stepeni. Sorte koje su preporučene za organsku proizvodnju su: Tonfri, Loh-Nes, Čester Tornless, Karaka Black, Helen.

Izvor:  Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl. inž. Snežana Janjić PSSS Šabac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica