Zablude: Zašto se suši kajsija?

Zablude: Zašto se suši kajsija?

Prevremeno sušenje kajsije predstavlja, bez sumnje, najštetniju pojavu kada se radi o uspešnom gajenju ove voćke. Često iz neznanja ljudi ne mogu da spreče ovu vrlo štetnu pojavu.


Zabluda:

Zbog sušenja pojedinih stabala koje počinje rano, već posle treće, četvrte godine od sadnje, zasad se proređuje i grane suše, pa čak krče i čitavi zasadi, što ovu voćku čini sve manje rentabilnom i često dovodi u pitanje njeno dalje uspešno gajenje. Ova zabluda, koja rezultira velikim ekonomskim štetama, često je razlog zabrinutosti mnogih voćara i odgajivača kajsije.

Istina:

Sušenje kajsije ili takozvanu apopleksiju prouzrokuju razni činioci kao što su niska temperatura, inkopatibilnost podloge i plemke, poremećaji u fiziologiji ishrane, razne vrste parazita i gljiva. Svi ovi pobrojani činioci u stanju su da prouzrokuju sušenje kajsije.

Kako sprečiti apopleksiju?

  • Da biste sprečili sušenje kajsije pre svega treba paziti da ne dođe do raznih povreda debla i grana kajsije u fazi mirovanja, odnosno od početka jeseni do proleća.
  • Preporučuje se izvođenje rezidbe u proleće jer su u proleće manje mogućnosti za razvoj bolesti.
  • Takođe, kajsiju treba kalemiti na visini od 8 do 120 i više centimetara na belošljivu.
  • Zasade zasnivati na severnom i severozapadnom položaju zemljišta. Južna strana manje odgovara, usled čestih kolebanja temperature i povoljnijih uslova za razvoj bolesti.
  • U jesen, odmah posle početka otpadanja lišća, ili kada je 50 posto lišća otpalo, kao i u rano proleće pre početka vegetacije, poželjno je prskati kajsije preparatima na bazi bakra, odnosno bakar-oksihlorida.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica