Voćari zadovoljni: Manje padavina pogodovalo kvalitetu voćaka

Voćari zadovoljni: Manje padavina pogodovalo kvalitetu voćaka

Dok ratari u južnom Banatu još uvek preračunavaju koliku štetu im je nanela suša, voćari kažu da će imati izuzetno dobar rod jabuka i breskvi, jer je manje padavina pogodovalo boljem kvalitetu plodova.

Voćari zadovoljni - © Pixabay

U voćnjaku “Instituta Tamiš” na dva hektara rodilo je oko 70 tona jabuka i 26 tona breskvi-nektarina. Pojedine grane su se savile pod krupnim plodom voća i ovde kažu da to nije slučajno, jer imaju zaštitnu mrežu od grada, koje štiti i od sunca i sistem za navodnjavanje kap po kap.

Jedini problem su imali krajem aprila zbog mraza, ali voće nije pretrpelo štetu i bilo ga je lakše zaštititi.

“Takođe imaćemo kvalitetan rod sorte “zlatni delišes” koja je i najzastupljenija u voćnjacima, a koja je sklona pojavi rđaste prevlake zbog koje automatski plod stavlja van klase, a za to pogoduju dani sa visokom vlažnošću”, kaže Vladimir Čolović, master-inženjer poljoprivrede u “Instititu-Tamiš”-Pančevo.

Sušna godina doprinela je boljem rodu, jer kiša nije spirala tučak prlikom cvetanja i polen se duže zadržao što je doprinelo boljoj oplodnji.

Cena jabuka na pijaci i prodavnicama je još uvek visoka i za kilogram treba izdvojiti oko 100 dinara, a u voćnjacima na veliko prva klasa se može kupiti i za 45 dinara i to voće se najviše i izvozi.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica