Veverice bez milosti uništavaju lešnike: Evo kako da rešite ovaj problem

Veverice bez milosti uništavaju lešnike: Evo kako da rešite ovaj problem

Veverice uništavaju lešnike: Evo kako da rešite ovaj problem- © Pixabay

Veverice su poznate po svojoj upornosti  i snalažljivosti. Iako deluju kao simpatične životinjice, one mogu biti veoma destruktivne za zasade biljaka koje pokušavate da uzgojite, a posebno za orah i lešnik. Učinite vaše dvorište nepristupačnim za veverice koliko god možete i tako pokušajte da zaštitite biljke koje one napadaju.

Na raspolaganju vam je nekoliko načina.

Sprej koji odbija veverice

Sprejevi koji se koriste u ove svrhe uglavnom sadrže urin predatora kao glavni sastojak koji odbija veverice. Kada veverice osete miris urina, one će se držati podalje kako ne bi rizikovale da postanu plen. Isprskajte granične linije vašeg imanja ovakvim sprejem kako biste odvratili veverice.

Mačija, pseća i ljudska dlaka 

Za ovu taktiku morate imati mačku ili psa u dvorištu. Veverice ne vole miris ove vrste dlaka, jer pripadaju bićima koje one doživljavaju kao pretnju. Dlaku bi bilo korisno pokriti sa nešto zemlje kako ne bi bila oduvana vetrom,  kao i zameniti je novom barem jednom u toku godine.

Cveće koje veverice ne podnose 

Biljke poput kadifice, dragoljuba i nane imaju odbijajuće dejstvo na veverice. Ukoliko ovim cvećem napravite barijeru za ulaz u baštu ili ih posadite pored leske, veverice će ih zaobilaziti. Međutim, ukoliko imaju vazdušni put do leske, ova strategija neće puno pomoći.

Berba plodova pre veverica

Ipak, ukoliko ne želite ništa da rizikujete i da najomiljeniju hranu veverica u potpunosti sklonite iz njihovog domašaja, potrebno je da vaše lešnike oberete na vreme.

Naime, umesto da primenjujete ekstremne mere i stabla leske prekrivate nekom vrstom žice, treba samo da preduhitrite veverice u branju plodova. Iako ćete na gotovo svakom mestu pročitati da berbu lešnika treba odložiti sve dok plodovi ne počnu da padaju sa drveća, pridržavanje za ovo pravilo ostaviće vas bez roda koje ćete u potpunosti prepustiti vevericama.

Budući da su lešnici spremni za branje onda kada im ljuska poprimi braon boju treba imati na umu da se njihovo sazrevanje događa nešto ranije pre nego li počnu da padaju sa drveća. Veverice njima počinju da se naslađuju čim postanu dovoljno zreli de se mogu jesti, a još uvek se nalaze na granama drveća. Stoga, najbolji način da odredite pravo vreme za branje je da pratite veverice. Čim one počnu da jedu lešnike, vreme je za berbu.


Iako će u tom slučaju poneki sasvim sigurno biti još uvek zeleni i nedozreli, većina će biti sazrela u dovoljnoj meri da se na njih može primeniti postupak daljeg dozrevanja.

Prosušivanje lešnika obavite tako što ćete ih rasprostrti na poslužavnike i okretati ih na svakih nekoliko dana, držeći ih na toplom, suvom i dobro provetrenom mestu tokom dve do tri nedelje pre nego što im odstranite omotač ljušture. Lešnici mogu dugo da se skladište, bilo u ljuski bilo izvađeni iz nje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica