SITAN ROD jabuke propada, ali nešto IPAK odlazi za RUSIJU!

SITAN ROD jabuke propada, ali nešto IPAK odlazi za RUSIJU!

Ove godine će, zbog neodgovarajućih vremenskih uslova, prinos jabuka u smederevskom kraju biti slabiji, kažu voćari i stručnjaci. Ipak, pojedine firme, uspevaju da kvalitetan prošlogodišnji rod plasiraju na tržište, posebno ono u Rusiji, zemlji koja je najveći uvoznik naših jabuka.

u-srpskim-marketima-poljske-jabuke

Sitan rod jabuke koji propada i otpada, nije slika koju su smederevski voćari očekivali. Kako kažu, izvesno je, da će podbačaj na tom voću biti od trideset do pedeset odsto.

“Na pojedinim parcelama je i samo cvetanje bilo slabo, a i u onim voćnjacima gde smo imali dobro cvetanje, dobar rodni potencijal, u vreme cvetanja smo imali prohladno vreme, ne mogu da kažem da smo imali kišno, ali smo imali malu količinu taloga koji se javljao sa vremena na vreme. To prohladno vreme je po svemu sudeći dovelo do toga”, rekao je Boban Marković, diplomirani inženjer poljoprivrede i voćar.

Smederevska kompanija koja se bavi proizvodnjom, otkupom i prodajom voća, zahvaljujući savremenim hladnjačama, održava svežinu i kvalitet roda mesecima. Tako i kvalitetan prošlogodišnji rod, ipak može da stigne do kupaca.

“Prošle godine smo izgradili nove, ulo hladnjače, kapaciteta 2.500 tona. Što se tiče ove godine, jeste malo prinos smanjen, ali zahvaljujući ovim hladnjačama, mi smo zadržali jabuku koju možemo kupcima da isporučujemo svih 12 meseci u godini”, naveo je Lazar Bojković, šef proizvodnje “Frukt kompani”.

Devedeset odsto njihovih jabuka odlazi na rusko tršište, a izvozna cena se kreće od evro do evro i 20 sa transportom.

“Malo to sad ide sporijim tokovima, zbog Ukrajine naravno. Ide se gore preko Evrope, preko Poljske to odmah za nas znači cena transporta skače. Trenutno imamo problema sa transportom, jer samo srpski kamioni mogu da voze robu. Cena transporta je čak duplo ili troduplo skočila nego prošle godine”, dodaje Bošković.

Jedan od ciljeva mnogih, pa i te kompanije, jeste pronalaženje novih tržišta za plasman jabuke. Zahvaljujući nedavno održanom sajmu u Dubaiju, kako kažu iz kompanije, otvorena je mogućnost za saradnju sa zemljama Emirata.


Izvor: RTS

Komentari (1)

Zorica Urosevic

2022-06-29 14:03:06

Postovani,
Zasto nam opada plod jabuke? Sitne su u i opadaju ovako zelene.
Kako to da sprecimo.?
Unapred veliko hvala, Zorica.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica