POLA ŠOLJICE borovnice dnevno smanjuje rizik od OPAKE BOLESTI!

POLA ŠOLJICE borovnice dnevno smanjuje rizik od OPAKE BOLESTI!

Poslednje istraživanje pokazalo je da povećana konzumacija borovnice može da pomogne osobama srednjih godina u borbi protiv kognitivnog pada, odnosno ubrzanog zaboravljanja i demencije.

borovnice u šolji

Preciznije, utvrđeno je da pola šolje svežih borovnica dnevno, pomaže osobama srednjih godina u borbi protiv kognitivnog pada kada se primenjuje rano kod osoba sa rizikom.

Prema američkom savetu za borovnicu Highbush (USHBC), koji je podržao finansiranje istraživanja, ovo je važan nalaz s obzirom na to da u SAD skoro 6 miliona starijih odraslih osoba živi sa demencijom.

Pošto postoje ograničeni tretmani za smanjenje kognitivnih sposobnosti, preventivni pristupi i ublažavanje rizika kroz pravilnu ishranu su od sve veće važnosti.

S obzirom na to da neurodegenerativne promene povezane sa kognitivnim padom počinju u srednjim godinama, ovo istraživanje je pokazalo da borovnice mogu predstavljati priliku za ranu intervenciju, ciljajući na promenljive rizike kao što su loša ishrana i povezani metabolički poremećaji.

Izvor: Frutinet

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica