Svet poljoprivrede Prodavnica

Odličan rod i cena jagoda – Proizvođači nikada zadovoljniji

 Oodličan rod i cena jagoda: Proizvođači nikada zadovoljniji - © Milanko D. Agromedia

Poslednjih nekoliko godina jagode su sve zastupljenije u raznovrsnoj voćarskoj proivodnji kraljevačkog kraja. Nisu retki slučajevi da se krče zasadi jabuka i nekog drugog voća i to u godinama najveće rodnosti kako bi se zemljište iskoristilo za nove plantaže jagoda. Proizvođači su uz pomoć stručnjaka ovladali znanjem u proizvodnji ovog sve traženijeg voća tako da je kvalitet ali i prinosi iz godine u godinu sve bolji. Poslednjih godina i cene su dobre i  stabilne, posebno ovogodišnje tako da voćari planiraju još veće zasade.

Predrag Perišić, jedan od najboljih voćara u kraljevačkom kraju, pod raznim voćem ima oko 12 hektara, počev od višanja, nektarina, jabuka, krušaka, šljiva, trešanja. Pre-prošle godine ovaj vredni bukovički voćar rešio je da proširi proizvodnju voća sa tri hektara jagoda.

„Odluka nije bile laka. Morao sam da kupim zemlju, jer nisam imao sopstvenu, zatim da osavremenim mehanizaciju i da se suočim s nedostatkom radne snage kao pratećim i sve izraženijim problemom na selu”, priča Predrag.

Na tri hektara posadio je četiri sorte jagoda, od ranih „albu“ i ,“zengu“, kao i „roksanu“ i „arosu“ koje stižu kasnije.

Oodličan rod i cena jagoda: Proizvođači nikada zadovoljniji - © Milanko D. Agromedia

„I prošlogodišnjim rodom i cenom bio sam zadovoljan, posebno ako se imaju u vidu nepovoljni vremenski uslovi koji su uticali na kvalitet, naravno i na cenu“, kaže Predrag.

Ove godine Predragove plantaže jagoda su u odličnom stanju. Bar za sada vremenski uslovi su kakvi se samo mogu poželeti, kvalitet je izvanredan, cena iznad očekivanja.

„Trenutna cena ranih sorti kreće se od 280 do 350 dinara. Berba je u toku s otkupom nema problema i nadam se da će tako biti i sa kasnijim sortama. Normalno je očekivati da će cena biti niža, kad berba jagoda bude u punom jeku i u drugim krajevima, ali ne toliko da ne bismo bili apsolutno zadovoljni, kaže poznati bukovički voćar.

Da li će se kupci iz Rusije ove godine pojaviti u našem kraju on ne zna, iako su, kako kaže, u Bukovici skoro deset godina bili najveći otkupljivači.

Predragov komšija Vladimir Stefanović gaji jagode na 80 ari ali već na jesen planira proširenje proizvodnje. Za sada je na njegovoj plantaži samo rana sorta jagode –„alba“ za koju Vladimir kaže da je u Bukovici i okolnim selima našla idealno podneblje za doba i kvalitetan rod.

Oodličan rod i cena jagoda: Proizvođači nikada zadovoljniji - © Milanko D.Agromedia

Najveće količine jagode, čija je berba počela pre sedam-osam dana, prodajem u svojoj prodavnici voća u Kraljevu. Kupci znaju da djubriva i zaštitna sredstva koristim samo u meri koja ne utiče na zdravlje ljudi, znači minimalne količine ,što je i preporuka za kupovinu. Cena u prodavnici je od 320 do 350 dinara, na pijaci i do 400 dinara. Zadovoljan sam i nadam se solidnoj zaradi“, kazuje 25-godišnji Vladimir, jedan od najuspešnijih voćara u kraljevačkom kraju.

Iz godine u godinu problem radne snage je sve veći. Oni koji imaju stalne radnike i nemaju velike muke, dok su svi drugi na velikim mukama. Predrag Perišić tvrdi da da je lakše proizvesti i prodati voće nego obezbediti radnike za berbu.

Komentari