Letnja rezidba kajsije: Kako se radi i zašto je važna?

Letnja rezidba kajsije: Kako se radi i zašto je važna?

Letnja (zelena) rezidba kajsije se vrši u cilju produženja cvetanja, izbegavanja opasnosti od poznih prolećnih mrazeva, ali i u nastojanju formiranja oblika krune. O zelenoj rezidbi kajsije i o tome šta joj prethodi razgovarali smo sa profesorom Zoranom Keserovićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 

Kajsija

Zelena rezidba vrši se u drugoj, trećoj dekadi juna

Kako kaže naš sagovornik, kajsija je jedna od voćnih vrsta koja ima specifičnu rezidbu u odnosu na druge voćne kulture.

„Prva rezidba jeste ona koja se vrši na početku vegetacije, i to obično što kasnije da bi se posle rane bolje kalusirale, nije dobro ukoliko se ona ranije uradi jer ako dođe do naglih promena temperatura dolazi do pucanja kore i napada patogena. Druga vrlo važna rezidba je takozvana zelena rezidba“, započeo je razgovor sa nama Keserović.

Ona se radi otprilike u drugoj, trećoj dekadi juna meseca, sve zavisi naravno od godine do godine. Ove godine malo kasni vegetacija tako da će se ona vršiti krajem druge, poćetkom treće dekade juna. Tada se jednogodišnji mladari skraćuju za jednu trećinu i jednu četvrtinu.

„Cilj te rezidbe je da se na tim jednogodišnjim mladarima razvije što više prevremenih grančica jer je utvrđeno da se na prevremenim grančicama kasnije obrazuju rodni pupoljci i na taj način, naredne godine, u vreme cvetanja produžavamo cvetanje. To je zaštita od pojave poznih prolećnih mrazeva koji su u poslednje vreme evidentni i nanose najveće štete samoj kajsiji“, istakao je ovaj stručnjak.

Sada treba odstraniti mladare koji narušavaju uzgojni oblik

Bilo bi dobro, tvrdi on, da se odmah čim se uradi zelena (letnja) rezidba upotrebe neki od preparata, na primer za moniliju.

„To je kod zasada u punoj rodnosti, kada su u pitanju zasadi gde se formira uzgojni oblik, onda je vrlo važno sada, na vreme, odstraniti one mladare koji narušavaju uzgojni oblik. Ako se recimo formira redukovana vaza onda to znači da se mora ostaviti veoma kratko deblo, tri do četiri primarne grane na kojima se nalaze sekundarne grane. Bolje je na vreme sada ih odstraniti, to jest izbaciti na otvorene uglove, odnosno uraditi izolaciju vrha“, rekao je dr Zoran Keserović.


 

Voćnjak

On je dodao da ukoliko se to sve ostavi onda se kasnije zelenom rezidbom izbacuje dosta delova od voćki. Prema njegovim rečima, isto važi i ukoliko se radi piramida.


Kod poboljšane piramidalne krune zelenom rezidbom treba usmeriti mladare u odgovarajućem pravcu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica