Kažnjen zbog izjave da su malinjaci u očajnom stanju

Kažnjen zbog izjave da su malinjaci u očajnom stanju

Nakon što je medijima izjavio da su ovog proleća malinjaci pretrpeli oko 50 odsto štete od snega i mraza, Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo u Čačku kažnjen je sa 40 odsto od plate (2 puta po 20 odsto). Ubrzo nakon, Asocijacija udruženja proizvođača malina i drugog jagodičastog voća “Malinari Srbije” reagovala je na tu odluku.

Kažnjen zbog izjave da su malinjaci u očajnom stanju - © Agromedia 

Direktor Instituta za voćarstvo dr Milan Lukić, rekao je u razgovoru povodom ovog slučaja da se “pravila moraju poštovati” i da niko nije smeo davati izjave bez odobrenja.

“Institut je član radne grupe Ministarstva poljoprivrede i izašao je sa procenama da su štete u malinjacima oko 40 odsto, a onda se Leposavić oglasio i kazao da su malinjaci u katastrofalnom stanju što se ne poklapa sa našom analizom”, navodi Lukić i dodaje da svaki zaposleni u Institutu, čak i doktor nauka, mora zatražiti dozvolu od direktora da bi dao izjavu za javnost.

Kažnjen zbog izjave da su malinjaci u očajnom stanju - © Agromedia 

Predstavnici “Malinara Srbije” su na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, zahtevali od nadležnih da nosioci procene o stanju u malinjacima i štetama, kao stručni kadar budu Institut za voćarstvo, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Ministarstva poljoprivrede i poljoprivredni inžinjeri zaposleni u lokalnim samoupravama.

Na sednici Upravnog odbora Asocijacije “Malinari Srbije”, održanoj juče doneta je odluka da se traži smena Milana Lukića, direktora Instituta za voćarstvo “Čačak”, zbog kažnjavanja dr Aleksandra Leposavića.

Malinjaci su u veoma lošem stanju u odnosu na prošlu godinu za skoro 50 odsto, a tek nastaju problemi, zbog prelaska iz vlažnog u sušnu period doći će do intezivnijeg sušenja i novih bolesti i štetočina, kaže u izjavi za “Glas zapadne Srbije” profesor Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo.


Izvor: Glas zapadne Srbije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica