Inovacije u voćarstvu: Na skupu predstavljene savremene agrotehničke i pomotehničke mere

Povodom 100 godina od osnivanja Polјoprivrednog fakulteta u Beogradu, Katedra za voćarstvo organizovala je 7. Savetovanje pod nazivom „Inovacije u voćarstvu“. Na ovom skupu predstavljene su savremene agrotehničke i pomotehničke mere u voćarstvu, a fakultet je ovom prilikom ugostio i neke od najznačajnijih svetskih stručnjaka iz ove grane poljoprivrede.

Profesor na katedri za voćarstvo Dragan Radivojivić rekao je su predavači na skupu bili iz različitih evropskih zemalja i profesor iz Izrela, koji su sa voćarima iz naše zemlje podelili svoja iskustva i nova saznanja o ovim temama. Strani predavači su:

  • Amos Naor (Izrael) – Navodnjavanje kontinentalnih vrsta voćaka
  • Michael Zoth (Nemačka) – Mehanizovana rezidba i proređivanje plodova jabuke u uslovima Južne Nemačke.
  • Jef Vercammen – Moderna tehnologija gajenja kruške u Belgiji.
  • Mekjell Meland – Gajenje trešnje u zaštićenom prostoru u uslovima Norveške
  • Florin Stanica (Rumunija) – Gajenje i rezidba breskve i kajsije

„Mi smo veoma zadovoljni posetom. Ljudi su zanteresovani da čuju najnovije trendove tako da su oni našli vremena i sredstava da dođu. Od ovih novih trendova mi već primenjujemo mnogo toga, ali uvek možemo saznati nešto što može da promeni naše poglede na neku stvar. Ono na šta mi možemo trenutno uticati  to je smanjenje troškova povećanje prinosa i kvaliteta, odnosno voća iz prve klase, ali na evropsku cenu mi ne možemo uticati“, objašnjava profesor Dragan Radivojević.

 

Inovacije u voćarstvu - © Agromedia

 

Među posetiocima ovog skupa bilo je i iskusnih voćara koji su i odatle izašli sa nekim novim saznanjima koja će možda uskoro i primeniti.

„Meni je najinteresantnije bilo predavanje o tehnologiji uzgoja kruške. Mi o tome možemo dosta toga da naučimo. Kada je reč o proizvodnji kruške, mi smo poslednjih godina dosta lutali. Takođe možemo dosta saznati oko mehaničke rezidbe jabuke i proređivanja. Sve što ljudi u Evropi rade treba da se čuje. Na primer u Evropi postoji veliki problem radne snage i to je nešto što zamenjuje tehnologija. Kod nas je radna snaga pristupačna i mi tih problema nemamo. Voćarstvo je nešto što mora da ide zajedno sa biznisom posebno što je nekima to osnovna delatnost i zato su ovakvi sukupovi korisni jer možete da čujete neke nove stvari“, kaže Marija Kulundžić, voćarka.

Komentari